Blocajele de durere la articulația sacroiliacă ameliorează rapid și în siguranță disconfortul la pacienți. Pentru a obține acest efect, specialiștii de respectă cu strictețe mai multe reguli. Diagnosticarea precisă a cauzei durerii și selectarea atentă a medicamentelor și a concentrațiilor acestora.
Procedura de blocaj se realizează prin injectarea medicamentului direct în sursa durerii, cât mai aproape posibil de o anumită fibră nervoasă. Cu cât injecția este efectuată cu mai multă precizie, cu atât sunt mai puține șanse de complicații. Medicii care tratează pacienții sunt neurologi, algologi și neurochirurgi cu experiență. Blocarea articulației sacroiliace sunt necesare atunci când articulația nu poate suporta tensiunea.
Articulația sacroiliacă. Unde este localizată aceasta?
Articulația sacroiliacă este împerecheată, foarte imobilă și este cea mai mare articulație din corp. Se află în partea inferioară a spatelui și face legătura între sacru și oasele iliace și este numită articulație, din cauza dimensiunii sale mari și a compoziției complexe.
Articulația este supusă unei mari solicitări și, prin urmare, în ea și în ligamentele care o susțin apar adesea procese degenerative și inflamatorii, dintre care cea mai frecventă este sacroiliacita. Atunci când boala este abia la început, ea poate fi tratată cu metode conservatoare. În stadiile mai avansate, când afecțiunea este însoțită de dureri severe, se poate aplica blocarea articulației.
Durerea articulației sacroiliace este localizată în partea inferioară a spatelui și în fese și se poate extinde la picioare sau, alternativ, în partea superioară a spatelui. Durerea crește adesea atunci când urcați și coborâți scările, când stați mult timp într-un loc, când deplasați greutatea corpului pe un picior, când alergați sau când mergeți rapid.
Indicații pentru a apela la procedura de blocaj. Când este indicat ca pacientul să consulte un specialist?
Această procedură este indicată atunci când pacientul suferă de dureri cronice la nivelul coloanei lombare și al feselor. De asemenea, aceasta este indicată atunci când pacientul suferă de artrită sau artropatie.
În plus, procedura este prescrisă pacienților diagnosticați cu excrescențe osoase în formă de spini care apasă pe țesuturile moi și provoacă durere. Tratamentul convențional al durerii nu are niciun efect. Nu trebuie să apelați la această metodă de tratament dacă suferiți de infecții acute sau alte afecțiuni grave. De asemenea, aceasta nu este indicată pentru persoanele care suferă de intoleranță individuală la medicament.
Blocajul se realizează ca o procedură ambulatorie, folosind anestezic local. Pacientul se întinde pe o masă specială în sala de operație, pe burtă. După anestezie, un ac subțire de cateter este plasat în zona afectată a articulației, sub controlul unui aparat cu raze X. Mai întâi, prin cateter se injectează un agent de contrast pentru a se asigura că poziția este corectă, urmat de medicamente terapeutice. Adică un anestezic local și un corticosteroid. O serie de tratamente va ameliora complet durerea și va reduce inflamația.
Mulți pacienți se întreabă cât de des trebuie efectuat blocajul pentru articulația sacroiliacă. Este bine să știi că acest curs de tratament constă în 3 injecții efectuate la fiecare 3 săptămâni. Cursul nu poate fi repetat mai mult de o dată pe an. După finalizarea acestuia, pacientul simte instant o ușurare.