Structura unui bloc de locuințe din Iași este grav afectată din cauza infiltrațiilor de apă în pereții clădirii. S-a ajuns în această situație după ce proprietarii blocului vechi de aproape 50 de ani au făcut diverse improvizații care afectează serios rezistența imobilului
Un bloc de locuințe din Iași se află într-o stare avansată de degradare. S-a ajuns în această situație după ce proprietarii apartamentelor au făcut diverse improvizații la balcoane. Deoarece precipitațiile nu se scurg în același mod ca la blocurile vechi, ci prin intermediul unor jgheaburi improvizate pe exterior și lipite de pereții blocului, fenomenul îngheț-dezgheț a provocat serioase probleme în structura de rezistență a blocului.
Unul dintre proprietari susține că a solicitat în nenumărate rânduri să se facă reparații la bloc, dar nu au fost făcute nici după zece ani de solicitări.
„Tot blocul este distrus și este nevoie de reparații urgente. Scurgerea de pe bloc se face printr-un burlan care era lipit de perete, iar mulți vecini și-au mărit balcoanele și au acoperit burlanul. Pe acolo se infiltrează toată apa. Iarna se face gheață de la parter până sus, la etajul 4. Primăvara pur și simplu curge apă cu găleata în casă, ajunge la apartamentele de jos. La etajul 1 a explodat burlanul pentru că a înghețat, s-a făcut prăpăd în apartamente”, a spus Vasile Hardon, locatar în blocul K2 din bulevardul Nicolae Iorga.
Reparațiile se pot face doar din interiorul apartamentului
Acesta mai spune că au fost făcute numeroase adrese către asociația de proprietari prin care s-a solicitat repararea acoperișului și jgheabului. Alți proprietari au ales să își facă singuri reparațiile.
„Aștept de ani de zile ca cei de la asociație să vină să facă reparații. Toți din bloc sunt afectați, dar pe ei nu îi interesează de nimic și nu țin adunări generale pentru a ne spune nemulțumirile”, a mai spus Vasile Hardon.
Reprezentanții Asociației de Proprietari PT13 Decebal din Iași susțin că au existat mai multe intenții oficiale pentru reparații la bloc, însă au fost întâmpinate dificultăți chiar din partea celor afectați.
„Noi am făcut mai multe adrese prin care ne-am arătat intenția de a face reparații la blocul respectiv. Situația este de așa natură încât reparațiile se pot face doar din interiorul apartamentului ca să se poată interveni la burlan. Problema este că proprietarul nu ne-a dat până acum acceptul să intrăm în apartament și în balcon. Nu este vorba despre o lucrare complicată sau costisitoare, dar avem nevoie de acceptul proprietarului pentru a intra în apartament, iar el nu și-a dat acordul”, a explicat Vasile Păun, președintele Asociației de Proprietari.