Prima pagină » Titlurile zilei » Bloc cu locuințe colective în spatele Mitropoliei! Doi soți vor să dea lovitura cu 11 apartamente – FOTO

Bloc cu locuințe colective în spatele Mitropoliei! Doi soți vor să dea lovitura cu 11 apartamente – FOTO

15 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un bloc cu 3 etaje urmează să fie construit pe Strada Semnului, la intersecția cu Strada Sf. Andrei. Un metru pătrat de teren se vinde și cu 700 de euro. Beneficiarii voiau să construiască o locuință individuală, dar au fost ”convinși” de funcționarii din Primăriei că merge mult mai bine un bloc

Doi soți din Iași încearcă de mai bine de 2 ani să obțină toate avizele pentru construirea unui bloc de locuințe colective pe Strada Semnului, nr.6A, din Municipiul Iași, amplasament situat la intersecția cu Strada Sf. Andrei, în apropierea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. După obținerea avizului de oportunitate emis de Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași, proiectul este pregătit să intre într-o viitoare ședință ordinară de Consiliul Local.

Deja a fost supus consultării publice. Beneficiari sunt soții Pavel și Elena Pintilii, ce dețin o suprafață de teren de 545 mp. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), clădirea va avea regimul de înălțime D+P+3E cu un procent de ocupare a terenului de 35 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1.75. Clădirea va avea o suprafață construită desfășurată de 953 mp. Apariția noii construcții va afecta în principal traficul rutier. Străzile sunt înguste, iar orice suplimentare a numărului de mașini afectează traficul auto. Un proiect imobiliar a fost inițiat și lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Bloc cu locuințe colective în spatele Mitropoliei, afacere de milioane de euro

Proiectul soților Pintilii a început cu o simplă solicitare de construire locuință individuală. La un moment dat, Pavel Pintilii a povestit reporterilor BZI că funcționari din Primăria Iași i-au ”recomandat” să renunțe la proiectul de casă pentru că în imediata vecinătate erau deja recepționate lucrările la un bloc de locuințe colective cu 4 etaje. Până la urmă, beneficiarii s-au conformat și au inițiat un PUZ pentru valorificarea terenului.

În acest moment, terenul este evaluat la 700 euro/mp. În zona menționtă, un mp util de locuință colectivă se vinde și cu 2.000 de euro. Investitorul trebuie să asigure și spații verzii pe 15 la sută din suprafața totală a terenului. În total vor fi amenajate 11 apartamente cu spații comerciale la parter. La demisol vor fi amenajate 5 locuri de parcare, în timp ce alte 6 locuri vor fi amenajate pe terenul investitorului. Dacă proiectul va trece de Consiliul Local, investitorii trebuie să obțină și avizul Direcției Județene pentru Cultură la faza DTAC ( Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire). De precizat că judecătorii au anulat autorizația de construire obținută de afaceristul Ioan Hatmanu pe Strada Fericirii.

Un proiect similar este anunțat la câțiva metri

Nu departe de amplasamentul soților Pintilii, pe Strada Semnului nr.16, aflată la intersecția cu strada Gosopodari, a inițiat un PUZ și Alexandru Pascal. Beneficiarul a primit avizul Consiliului Local în 2017 pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime de P+2+M. Suprafața de teren studiată este de doar 488 de metri pătrați. Pe teren se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp.

La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. Și în acest caz, problema traficului rutier primează. Un bloc cu locuințe colective în spatele Mitropoliei va fi construit doar după ce Primăria Iași va elibera autorizația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`