Prima pagină » Culinar » Blat de tort umed, moale si pufos. Tehnica specială de preparare
Blat de tort umed, moale si pufos. Tehnica specială de preparare

Blat de tort umed, moale si pufos. Tehnica specială de preparare

26 sept. 2023, 14:45,
BZI.ro, în Culinar

Blatul de tort umed cu vanilie este atât de moale și pufos încât vă va duce în al nouălea cer. Combinat cu o cremă lejeră, obțineți desertul ideal de servit după o masă consistentă. Acest blat de tort este perfect de folosit la orice ocazie, și cu orice fel de cremă. Textura aerată și delicată, împreună cu gustul subtil și elegant al vaniliei, îl fac foarte potrivit pentru evenimente mai formale. Asortat cu o cremă dulce de unt și vanilie, obțineți un deliciu simplu și gustos pentru momente de răsfăț la orice oră din zi. Se potrivește la fel de bine la zile de naștere, cât și la un grătar alături de cei dragi.

Rețetă de blat de tort umed, moale și pufos

Toate bazele de prajituri albe sunt cu vanilie, dar nu toate care conțin vanilie pot fi numite prajituri albe. Acest lucru se datorează unei schimbări simple a unui singur ingredient: ouăle. Un blat alb este în mod specific cu vanilie, în care se folosesc doar albușurile de ou, gălbenușurile fiind excluse. Blaturile albe folosesc adesea ulei în loc de unt. Aceste mici schimbări pot face culoarea prăjiturii mai albă, dar aduc și o diferență subtilă în textură și gust.

Pentru a obține un blat de tort umed și aromat este necesar să folosim și gălbenușurile de ou. Gălbenușurile de ou și untul mențin umezeala în blaturile de tort, facându-l mai pufos și mai aromat. Vedeta acestui blat de tort clasic este vanilia, dar există și alte ingrediente care contribuie la rezultatul final. Puteți găsi mai jos cantitățile exacte pentru toate ingredientele.

Pentru blatul de tort, aveți nevoie de 500 g făină de grâu, 2 lingurițe praf de copt, 2 lingurițe bicarbonat de sodiu, ½ linguriță sare, 450 g apă, 450 g zahăr, 6 linguri unt nesărat, 2 linguri ulei vegetal, 1 lingură extract de vanilie, 1 păstaie de vanilie, 2 ouă mari. Pentru crema de unt cu vanilie 1 ceașcă unt nesărat la temperatura camerei, 720 g zahăr pudră, 1 lingură extract de vanilie, 3 linguri lapte.

Ce pași trebuie respectați pentru această rețetă

Încălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeți cu unt interiorul a două tăvi rotunde cu diametrul de 20 cm. Într-un bol mediu, amestecați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un vas de dimensiuni medii la foc mediu-mare, combinați apa și zahărul. Lăsați apa să fiarbă și amestecați până când zahărul se dizolvă, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 1 minut. Luați vasul de pe foc și adăugați untul, amestecând până se topește. Lăsați amestecul de apă, zahăr și unt să se răcească complet. După aceea, amestecați uleiul vegetal, extractul de vanilie și pasta de vanile. Bateți ouăle și mixați-le cu ingredientele uscate până când amestecul devine neted.

Distribuiți aluatul în mod egal în tăvile unse cu unt și coaceți timp de 25-30 de minute sau până când scobitoarea introdusă în centru iese curată. Lăsați ambele blaturi să se răcească în tăvi până ce se simt reci la atingere. Asigurați-vă că sunt complet răcite înainte de a începe să le ungeți cu cremă.

Într-un vas, bateți untul cu mixerul la viteza mica, până ce devine ușor și pufos. Adăugați zahărul pudră câte o ceșcuță pe rând și amestecați bine după fiecare adăugare. Măriți viteza mixerului la mediu și adăugați extractul de vanilie. Adăugați 2 linguri de lapte și bateți timp de 3 minute. Dacă glazura este prea groasă, adăugați cealaltă lingură de lapte. Puneți primul blat pe o farfurie mare și plană și întindeți un strat gros de cremă deasupra. Puneți al doilea blat de tort umed deasupra primului, și aplicați un strat subțire de cremă în partea de sus și pe laterale. Băgați tortul în congelator timp de aproximativ 10 minute, sau până când stratul de cremă se întărește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *