Prima pagină » Stiri si curiozitati » Bizamul este un șobolan de apă? Curiozități despre specia abia venită în Europa

Bizamul este un șobolan de apă? Curiozități despre specia abia venită în Europa

01 oct. 2024, 13:17,
Redacția BZI în Stiri si curiozitati

Bizamul, șobolanul de apă sau moscat este un rozător semiacvatic, originar din America de Nord, care a ajuns și în Europa. Are un corp lung de până la jumătate de metru și este un foarte bun înotător și poate rămâne sub apă până la 17 minute.

Cum este posibil ca acest șobolan de apă să fi apărut în Europa? Ei bine, contele Colloredo-Mannsfel a contribuit la răspândirea acestora, fiind cel care a eliberat cinci exemplare în 1905 într-un sat ceh, pe terenul unor iazuri de pește. Aceștia au început să trăiască în sălbăticie, să se înmulțească și să populeze treptat Europa. S-a răspândit, printre altele, în Germania, Austria, Ungaria, Polonia și România.

Origininea acestui șobolan de apă

Pe lângă faptul că au fost eliberați de către respectivul conte, al doilea motiv al răspândirii a fost reprezentat de evadările din ferme. Aceștia, ca orice ființă vie, iubesc libertatea.
Bizamii în libertate erau rapizi, deoarece își extindeau teritoriul cu aproape 25 de kilometri în fiecare an. Când vorbim despre expansiune, ne referim la crearea de habitate.

Pe de altă parte, trebuie să știți că șobolanul de apă poate parcurge aproape 160 de kilometri pe zi, iar, în timpul călătoriei sale, el se bazează pe sprijinul curentului râului. Este important de reținut că acesta poate transmite anumite boli, după cum poate transmite și un animal de companie.

Șobolanul de apă, cunoscut și ca șobolanul moscat a ajuns din Republica Cehă și prin evadările sale din ferme. Acest  animal a trecut granița țării în 1924, fiind a ajutat în călătoria sa de râul Orlica și apoi de Oder.

În 1945, acest mamifer s-a stabilit bine în Polonia, dar în anii 1980, numărul acestui rozător a scăzut. S-a observat că astfel de schimbări ale numărului de șobolani de apă au lor ciclic, aproximativ la fiecare 10 ani.

Este foarte posibil ca la declinul populației de șobolani de apă din Polonia să fi contribuit nurca americană, un inamic natural al șobolanului muscat, paraziți, bolile de care suferă rozătoarele. Șobolanului de apă a avut nevoie de aproape 30 de ani pentru a coloniza Polonia.

Unde poți întâlni astfel de exemplare

Șobolanii moscați sunt animale acvative și terestre. Locuința lor este reprezentată de vizuini, pe care le sapă cu grijă în apropierea malului unui lac, al unui râu sau în ape puțin adânci.

Aceștia folosesc plantele pentru a-și crea locuințe în apele puțin adânci. Lungimea unei vizuini poate ajunge până la 12 metri iar intrarea în coridorul subacvativ se află sub apă, dar peștera-mormântână în sine se află pe teren dur, deasupra suprafeței apei. Camera șobolanului de apă este făcută din pământ și plante iar coliba este destul de mare, înălțimea ei deasupra nivelului apei poate ajunge la 1,5 metri.

Aceste rozătoare au multă energie, dar vârful lor activitate este în timpul orelor de dupa-amiază, noaptea până la venirea zorilor, evident acesta nu poate lua rolul unui animal de companie, papagalii find mai recomandați.

Hrana lor preferată sunt plantele acvatice, acesta va ajunge foarte rar la crustacee sau moluște. Ocazional, va fi tentat și de culturi, în special de porumb, dar remedierea acestei probleme este una banală.

Tot ceea ce trebuie să facem este să ne îngrădim culturile de pe partea dinspre partea cu apă și să punem astfel un sistem de oprire pentru șobolanii de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`