Prima pagină » International » Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari
Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari

Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari

02 ian. 2021, 19:43,
în International

Moneda virtuală Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari pentru o unitate, informează AFP pe Twitter. 

În urmă cu doar câteva zile, pe 28 decembrie mai exact, Bitcoin valora în jur de 28.000 de dolari, fiind preconizată o nouă creștere record încă de atunci. Cea mai cunoscută criptomonedă depășise primul prag, cel de 20.000 de dolari, în data de 16 decembrie.

Criptomoneda a avut o evoluție uimitoare. La începutul lui 2020, o unitate bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 8.000 dolari, iar din primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus, a scăzut la 4.000 dolari. În toamnă, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază.

Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.

Bitcoin. Ce este, cum funcţionează, până când va creşte

Bitcoin are la baza cea mai complicată tehnologie de criptare care elimină băncile, guvernele sau orice structură centralizată din schema tranzacţiilor financiare, asigurând siguranţă maximă, contra unor costuri minime.

Prin intermediul monedei virtuale trimiterea unei sume de bani devine la fel de uşoară că trimiterea unui mesaj, doar că aproape imposibil de spart. Această proprietate are potenţialul de a schimba în mod fundamental sistemul financiar şi nu numai, la fel cum internetul a modificat atât de multe aspecte ale vietii—ceea ce era imposibil de prezis acum 25 de ani.

Bitcoin se bazează pe tehnologia blockchain, care reprezintă un registru digital al tranzacţiilor efectuate, astfel încât aceste tranzacţii nu sunt certificate de un sistem bancar, ci de toţi utilizatorii înscrişi în sistemul blockchain.

În momentul în care utilizatorul face o plată, computerele conectate în reţeaua Bitcoin de “mineri” trebuie să afle răspunsul la un puzzle criptografic unic, generat pentru această tranzacţie.

Pe aceste calculatoare, deţinute în special de companii – un computer normal nu prea mai poate participa la minerit cu rezultate pozitive, fiindcă e nevoie de o putere de calcul foarte mare – sunt instalate softuri care rezolva puzzle-ul prin încercări succesive. Nu este vorba de o problemă matematică complicată, ci de descoperirea unui număr hexadecimal, cu 64 de caractere, de exemplu: 0000000000000000057daa708cf0130d95e27c5819203e9f967ac56e4df598ee.

Unde mai poate fi aplicată tehnologia blockchain?

Deja tehnologia este folosită pentru a evita costurile mari de tranzacţii ale băncilor. Compania sud coreana Bluepan ajuta muncitorii imigranţi din Coreea de Sud să trimită ieftin banii acasă în Filipine şi China—spune că au procesat peste 65 de milioane de dolari în ultimii doi ani.

Fiind o tehnologie atât de sigură, ar putea avea şi aplicaţii, într-o sumedenie de domenii. Spre exemplu în cazul votului (să nu mai poată fi fraudat) sau ca mecanism care să ne autentifice identitatea în spaţiul digital (sistem necesar care încă nu există).

Care sunt marile probleme ale Bitcoin?

Una dintre cele mai mari probleme la nivel global este că minarea Bitcoin consuma extrem de multă energie: în prezent, consuma cât toată Irlanda; altfel spus, fiecare bitcoin minat consuma cât media a nouă case americane. Iar tendinţa este de creştere, fiindcă minarea devine mai dificilă în timp. Având în vedere schimbările climatice şi lipsa unei reacţii pe măsură a guvernelor naţionale, consumul asociat cu Bitcoin contribuie masiv la problemă.

Alte probleme ţin de dificultatea de a face tranzacţii (încă durează prea mult) şi de faptul că este folosit ca monedă în cazuri de răscumpărare (fiindcă poate fi anonimizat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`