Prima pagină » National » Biserica Romano-Catolică în Vinerea Mare. Cum comemorează creştinii catolici din Iași această zi

Biserica Romano-Catolică în Vinerea Mare. Cum comemorează creştinii catolici din Iași această zi

15 apr. 2022, 13:13,
în National

Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte în perioada 14-16 aprilie cele trei zile care precedă Învierea Domnului. Ieri, 14 aprilie, în Joia Sfântă, a avut loc Liturghia crasmei, adică a sfinţirii uleiurilor, când peste 300 de preoţi din toată dieceza şi-au reînnoit făgăduinţele din ziua hirotonirii.

În cadrul acestei liturghii au fost sfinţite uleiurile pentru cei care urmează să fie botezaţi, pentru bolnavi şi crâşmă, uleiul folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor. Aseară a avut loc Liturghia Cinei Domnului, în cadrul căreia are loc ritul spălării picioarelor celor 12 apostoli la Cina cea de Taină.

Astăzi, în Vinerea Sfântă, nu va fi celebrată Liturghia, iar seara se marchează Patima Domnului. La aceasta celebrare, altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” la Iaşi, la ora 18.00, şi se compune din trei părţi: lecturi din Sfânta Scriptură ,- se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan -, adorarea sfintei cruci şi distribuirea sfintei Împărtăşanii.

Vinerea Mare este proclamată zi de post şi de abstinenţă.

Biserica Romano-Catolică

Vinerea Mare amintește de moartea pe cruce a întemeietorului creștinismului

Biserica Romano-Catolică în Vinerea Mare

Astăzi, în Vinerea Mare, Biserica Romano-Catolică comemorează una dintre cele mai reprezentative și profunde evenimente ale creștinismului. Este a cincea zi a Săptămânii Mari și în ea sunt amintite răstignirea și moartea lui Isus din Nazaret. În această zi, Biserica Catolică îndeamnă credincioșii săi să postească și să se abțină de la carne ca penitență. Postul din Vinerea Mare constă în a avea o singură masă pe zi, deși nu este interzis să „mâncăm niște alimente” dimineața sau seara, păstrând „obiceiurile legitime privind cantitatea și calitatea alimentelor”.

Vinerea Mare este a doua zi a așa-numitului Triduu de Paște, perioada Săptămânii Sfinte în care liturghia catolică comemorează pasiunea, moartea și învierea lui Isus Cristos. Mai exact, Vinerea Mare amintește de moartea pe cruce a întemeietorului creștinismului.

Potrivit Evangheliei lui Luca, unul dintre hoții ce erau răstigniţi pe cruce alături de Isus l-a atacat, spunându-i: „Dacă ești Cristosul sau Mesia, mântuiește-te pe tine și pe noi”. Dar celălalt răstignit l-a mustrat spunând: „Cum, nici tu nu te temi de Dumnezeu, fiind așa cum ești în aceeași tortură?

Biserica Romano-Catolică, credinciosii catolici in timpul liturghiei din Joia Mare

În scrisoarea pastorală adresată de PS Iosif Păuleţ credincioşilor, tematica s-a învârtit în jurul cuvintelor din Evanghelia lui Luca „De ce-l căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi? Nu este aici. A înviat.” (Lc 24,5-6)

Noaptea Sfântă la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi

Sâmbătă, 16 aprilie, în Noaptea Sfântă se va ţine o priveghere, care va începe la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, de la ora 22.00, şi care cuprinde binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal, care este o cântare specială adresată lui Cristos, lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor.

În scrisoarea pastorală adresată de PS Iosif Păuleţ credincioşilor, tematica s-a învârtit în jurul cuvintelor din Evanghelia lui Luca „De ce-l căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi? Nu este aici. A înviat.” (Lc 24,5-6). Episcopul a continuat să vorbească despre taina acestei Sărbători Pascale, despre pregătirile spirituale, dar şi laice, cât și despre situația Ucrainei.

„Sărbătoarea Învierii Domnului este prin excelenţă o sărbătoare a renaşterii, a vieţii şi a bucuriei. Dar, parcă, ne vine atât de greu zilele acestea să o celebrăm cu o autentică şi sinceră bucurie! Ne gândim la Ucraina şi la multe alte locuri din lume, unde răsună strigătul de ajutor al oamenilor ameninţaţi de teroarea armelor. Ne gândim la atâţia semeni de-ai noştri care se simt dezorientaţi în faţa numeroaselor provocări care le apar în cale. Ne gândim la toţi aceia care se află în dificultate din cauza bolii, a vârstei înaintate şi a singurătăţii. Şi atunci ne întrebăm: cum putem proclama cu entuziasm victoria lui Cristos asupra răului şi a morţii atâta timp cât Vinerea Mare pare să nu se mai termine, continuând să semene în lume atâta suferinţă, frică şi neputinţă?”, a precizat PS Iosif Păuleţ.

La finalul Liturghiei din Noaptea Învierii se va merge pe străzile oraşului în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *