Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi Înălțarea Domnului Iisus Hristos la cer. La 40 de zile de la Înviere, Mântuitorul s-a ridicat la Tatăl ceresc, aceasta fiind una din cele mai mari sărbători creștine ținute de Biserica Ortodoxă Română. Ziua de astăzi este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, fiind una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Tot astăzi se sărbătorește și Ziua Eroilor în întreaga țară
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 28 mai, Înălțarea Domnului, cea mai mare sărbătoare creștină după Învierea Mântuitorului. Sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, această zi marchează faptul că El s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Această sărbătoare cade întotdeauna la 40 de zile după Înviere, de aceea se serbează mereu în ziua de joi a săptămânii a șasea după Paști. Mântuitorul Iisus, după Învierea Sa, s-a arătat Apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei. Înălțarea Domnului marchează intrarea umanității lui Iisus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde El va veni iarăși. Iisus S-a înălțat la cer pentru a sta la dreapta Tatălui. Sărbătoarea a căpătat o importanță deosebită după ce Sf. Împărăteasă Elena, mama Sf. Constantin cel Mare, a construit o biserică măreață pe muntele Măslinilor, de unde S-a înălțat Domnul.
Înălțarea Domnului este cunoscută în popor drept sărbătoarea Ispasului
Sărbătoarea Înălțării Domnului este cunoscută în tradiția populară drept cea a Ispasului. Ziua de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. De Înălțarea Domnului, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării. În alte zone, cei tineri se duc de Ispas în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare.
Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. Tot în această zi se fac pomeni și se împart pentru morți, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Casele și mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.
De Înălțarea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită și Ziua Eroilor. Prefectura Iași anunță că manifestările nu se mai țin
Ziua Înălțării Mântuitorului aduce, în mod normal, și manifestările dedicate Zilei Eroilor. Din cauza pandemiei de COVID-19, manifestările dedicate zilei cinstirii eroilor români căzuți în luptele pentru apărarea patriei și a veteranilor de război nu vor mai avea loc. Anunțul a fost făcut de conducerea Prefecturii județului Iași. Ziua Eroilor s-a ținut la mormintele eroilor din Cimitirul Eternitatea din municipiul Iași, Cimitirul Eroilor din comuna Lețcani, dar și în alte zone ale județului Iași.
„Evenimentele de tradiție organizate în această zi pentru cinstirea eroilor, la care participă veterani și urmași ai veteranilor de război, presupun organizare și interacțiune socială, dar având în vedere starea de alertă în care se află România din cauza pandemiei de COVID-19, Instituția Prefectului- județul Iași a avut o serie de discuții cu reprezentanții veteranilor de război, dialog în urma căruia s-a decis de comun acord să respectăm măsurile de distanțare fizică și socială și să protejăm sănătătea fiecăruia. Prin urmare, Instituția Prefectului- județul Iași nu va organiza joi, 28 mai 2020, evenimentele publice specifice Zilei Eroilor. Speranța noastră este că, totuși, vom putea organiza acest eveniment anul viitor în condiții sociale care să nu pericliteze sănătatea nimănui și vom celebra împreună așa cum se cuvine memoria eroilor noștri”, a menționat prefectul Marian Grigoraș.