Prima pagină » Eveniment-Social » Biserica Ortodoxă îl celebrează la 1 iunie pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Care este rugăciunea zilei
Biserica Ortodoxă îl celebrează la 1 iunie pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Care este rugăciunea zilei

Biserica Ortodoxă îl celebrează la 1 iunie pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Care este rugăciunea zilei

01 iun. 2021, 09:05,
în Eveniment-Social

La 1 iunie, este prăznuit Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, cel care a trăit în vremea împăraţilor Antonin cel Pios şi Marcus Aurelius. Încă din copilărie, acest sfânt s-a dedicat studiului filosofie, pentru ca mai apoi să treacă la învățătura lui Hristos. La vârsta de 30 de ani a primit sfântul botez, însă în cele din urmă a fost omorât cu vicleșug fiind supus la aprige chinuri.

Calendar ortodox 1 iunie 2021. În fiecare an, la această dată, în religia ortodoxă creștină este celebrat Sfântul Iustin Martirul. Potrivit credinței bisericești, este bine să te rogi, astăzi, acestui mare sfânt al creştinătăţii. Dacă ai inima curată, rugăciunea îţi va arăta calea de urmat la vreme de necaz.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin s-a născut către anul 114 în Sichem, un vechi oraş al Samariei, din părinţi greci păgâni. El a trăit pe vremea împăraţilor Antoninus Pius şi Marcus Aurelius şi s-a numit filosof fiindcă din copilărie s-a aplecat asupra studiului filosofiei păgâne. Mai apoi, crescând, acesta s-a dedicat și a îmbrățișat filosofia Adevărului, aadică învăţătura lui Iisus Hristos.

În jurul vârstei de 30 de ani, Iustin a primit sfântul botez şi apoi a deschis o şcoală de filosofie creştină. Mergând la Roma în anul 155, a dat împăratului Antonin cel Pios o apologie în scris împotriva rătăcirii idolilor şi dezvinovăţitoare pentru credinţa în Hristos, cu care pe una, adică credinţa creştinilor, o adeverea şi o întărea, iar pe cealaltă, adică înşelăciunea idolească, o supunea cu dovediri din Scripturi.

La anul 161, puţin după urcarea pe tron a împăratului Marcus Aurelius, el a scris o a doua Apologie, adresată de aceasta dată Senatului Roman. Fiind zavistuit de Crescent filozoful, a fost omorât cu vicleşug, torturat fiind mai înainte cu multe chinuri. Acesta, pentru viaţa lui curată şi fără prihană, ajungând la fapta bună cea desăvârşită şi ajungând plin de toată înţelepciunea, şi dumnezeiască, şi omenească, a lăsat pentru toţi credincioşii scrieri pline de toată înţelepciunea şi folosul care dau mare cunoştinţă celor ce le citesc.

Rugăciunea către Sfântul Iustin Martirul

Rugăciunea care se citește astăzi și este închinată Sfântului Iustin, îţi arată calea de urmat la vreme de necaz:

„Cele ale noastre depășesc orice altă învățătură prin aceea că noi avem în Hristos întreg Cuvântul, Care S-a arătat pentru noi trup, Cuvânt și suflet, Ipostasul Însuși a ceea ce înțelepții veacurilor au scos cu trudă din vistieria Adevărului, contemplând doar în parte Cuvântul.

Pentru aceasta, Sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu întrupat, Care în multe feluri și în multe chipuri a rânduit iconomia cea spre mântuire a lumii, purtând de grijă celor ce cu dreaptă credință se închină Dumnezeului celui viu, Unul în Treime, pe Care prin moartea ta martirică L-ai preaslăvit!”

Tot în această zi este și pomenirea Sfinţilor Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon şi Valerian. Aceşti sfinţi s-au nevoit la Roma, stând înaintea lui Rustic eparhul, şi după multe chinuri li s-au tăiat capetele. Însă se spune că mai înainte de tăiere, a zis Sfântului Iustin eparhul: „Voi credeţi că dacă veţi fi omorâţi vă veţi sui la ceruri şi veţi lua vreun bine?” Iar el zise: „Nu ni se pare, ci suntem adeveriţi, cum că îndată ne vor primi bune răsplătiri şi desfătată primire”. Şi aşa li s-au tăiat capetele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *