Prima pagină » Local » Biserica lui Cujbă, monumentul ruină care va fi restaurat cu 2 milioane de euro. Preotul din sat a redat speranța comunității din Poiana cu Cetate

Biserica lui Cujbă, monumentul ruină care va fi restaurat cu 2 milioane de euro. Preotul din sat a redat speranța comunității din Poiana cu Cetate

31 iul. 2024, 02:00, 5 ,
Gabriela Rusu în Local

Biserica lui Cujbă, monumentul ruină care va fi restaurat cu 2 milioane de euro. Preotul Dănuț Lazăr a redat speranța comunității din Poiana cu Cetate. Acesta povestește că, atunci când a ajuns în localitate, ca preot paroh, a slujit într-o cămăruță, iar primul gând a fost de restaurare a bisericii monument care datează de patru secole. Banii necesari pentru restaurarea ruinei sunt 2 milioane de euro.

Biserica lui Cujbă, în prag de a fi restaurată cu 2 milioane de euro

Povestea bisericii ruină din Poiana cu Cetate a început în urmă cu patru secole, mai exact în anul 1609. Potrivit tradiției orale, marele vornic Ioniță (Ionașcu) Cujbă a ctitorit biserica în 1609. La început, aceasta a funcționat ca biserică de moșie, iar ulterior a devenit lăcaș pentru enoriașii din localitate. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, biserica ajunsese deja în ruină, probabil din cauza seismelor. În ultimul secol și jumătate, starea acesteia s-a deteriorat continuu, chiar și după ce a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.

Istoricul acestui așezământ rămâne în mare parte necunoscut, la fel și cauzele precise ale degradării sale, făcându-l un loc plin de mister pentru mulți. Se crede că ultima slujbă a fost oficiată în jurul anului 1870, iar trecerea timpului și-a pus vizibil amprenta. Acum, speranța pare să reînvie și asta pentru că un preot tânăr își dorește să o restaureze.

„Povestea a început acum cinci ani de zile. Ajuns ca preot în satul Poiana cu Cetate, primul preot paroh pentru că până atunci oamenii au avut parte de suplinitori, nu de un preot paroh. Și primul gând a fost să adun comunitatea, să facem comunitatea unită, chiar dacă suntem puțini, iar apoi m-am gândit că trebuie restaurată biserica pentru că este mare păcat să rămână așa sau să se degradeze mai tare. Pentru a iniția programul de restaurare, trebuia ca pământul existent să fie al parohiei, iar noi am reușit acest lucru. Pentru că altfel nu puteam obține fonduri. Apoi am făcut studiul de fezabilitate, iar acum urmează și celelalte etape, proiectul tehnic, însă trebuie să strângem fonduri”, a declarat Dănuț Lazăr, preot paroh în Poiana cu Cetate.

Proiectul de restaurare a bisericii prevede păstrarea și conservarea ruinelor existe, oferindu-i monumentului farmecul de demult. Părintele paroh susține că prin cele 2 milioane de euro dorește să se realizeze o restaurare ca la carte.

„Va fi o restaurare ca la carte. Așa cum este ea, se va păstra intactă. Adică acoperișul care va veni va fi pus peste aceste ruine și se vor păstra inclusiv bolțile de cărămidă care se văd acum, totul se va păstra intact. De jur împrejur, lateralele vor fi din sticlă, iar acoperișul va fi unul exact ca acele din secolul respectiv”, a mai subliniat părintele Dănuț Lazăr.

Reabilitarea și refacerea picturilor interioare ar putea ajunge să coste peste 2 milioane de euro. Vestea îi bucură pe localnici, mai ales că slujbele se țin într-un spațiu improvizat.

Biserica ridicată din porunca boierului Cujba, în Poiana cu Cetate, a fost atestată documentar prima dată în anul 1609.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024