Sătui de decibelii care au depășit limitele din Legea zgomotului 121/2019, mai mulţi enoriaşi din Oradea au făcut plângere la poliţie şi pe un site de petiții motivând că biserica din oraş îi terorizează cu boxele.
Biserica îi terorizează cu boxele pe enoriaşii din Oradea
Enoriaşii din Oradea sunt exasperaţi de boxele de la Biserică. Se întâmplă în cartierul din Calea Aradului, acolo unde locatarii blocurilor din preajma lăcaşului se plâng că aşteaptă cu groază duminica.
Motivul este generat de zgomotul produs cu ocazia sărbătorilor religioase de difuzoarele scoase în faţa Bisericii Sfântul Mucenic Sebastian pentru popularizarea slujbei religioase. Mai precis, peste 67 decibeli, nivel care, potrivit riveranilor, depășește limitele din Legea zgomotului 121/2019.
„Volumul la boxe e atât de mare încât nu poți să te odihnești în propria casă deoarece te trezește sunetul slujbei din somn, chiar dacă toate geamurile apartamentului sunt închise şi chiar dacă apartamentul se afla la o distanță de 200-300m de Biserică (nu mai discut despre apartamentele aflate în imediata vecinătate).
Slujba trezește inclusiv bebelușii din somn (care au o nevoie atât de mare de somn!). Oamenii nu se pot odihni după o săptămână de muncă pentru că aceasta Biserică îi obliga să asculte slujba în propria casă, fără voia lor, chiar dacă toate geamurile sunt închise.(…)
Cerem autorităților rezolvarea urgentă a acestei situații. Bunul simț şi respectul pentru ceilalți nu ar trebui să fie selectiv şi respectarea dispozițiilor normelor de liniște publică nu ar trebui să fie aplicate selectiv”, au spus locatarii care au lansat şi o petiţie online.
Conform presei locale, orădenii ar fi sesizat până şi poliţia, dar preotul s-ar fi disculpat afirmând că, la cererea vecinilor, a redus volumul difuzoarelor cu 75%, iar zgomotul nu ar mai trebui să îi deranjeze.
Preotul Cătălin Aftodor, din Iași: „Prima liturghie am ținut-o cu două icoane!”
Într-o altă ordine de idei, amintim de cazul lui Cătălin Aftodor, din Iași, care a primit sfânta taină a preoției în anul 2000, iar, în anul 2013, s-a stabilit în Italia, unde și-a găsit un loc în care a început să slujească. Cu ajutorul mai multor donatori, Cătălin Aftodor a restaurat o biserică catolică, transformând-o în una ortodoxă. Potrivit declarației preotului originar din Iași, catapeteasma este cel mai important lucru din Biserica Ortodoxă.
Astfel, preotul ortodox, originar din Iași, a început să oficieze slujbe pentru comunitatea ortodoxă stabilită în Italia după ce a obținut toate acordurile necesare. Părintele Cătălin Aftodor a fost și este susținut în continuare de către enoriașii din comuna Tortona, din nordul Italiei, în apropierea orașului Torino.
”Din anul 2013, când au renunțat catolicii la lăcașul de cult în favoarea noastră, am făcut toate demersurile pentru a o transforma într-o biserică ortodoxă. La început, prima liturghie am ținut-o cu doar două icoane, respectiv icoana Învierii și cea cu Maica Domnului, după care, cu ajutorul enoriașilor donatori, am achiziționat mai multe icoane, dar și tot ce ține de Biserica Ortodoxă. Am ținut cont tot timpul de condiția impusă de comunitatea catolică și nu am pictat pereții, dar, în schimb, am pus foarte multe icoane”, povestește părintele Cătălin Aftodor.
Revinind, amintim de faptul că enoriaşii din Oradea sunt terorizați de boxele de la biserica din cartierul din Calea Aradului.
Si in Iasi e la fel !
De ce ma obliga handicapatii aia sa le ascult manelele ?!
Şi la Paşcani în centrul oraşului urlă difuzoarele catedralei de lângă primărie de zici că-i discotecă.Şi mai odihneşte-te că doar îi duminică.
In cartierul Alex. Cel. Bun in zilele de Sarbatori Urla difuzoarele de zici ca esti la Festival unde DJ pune muzica electronica.
Oare de ce sunt derajati de difuzoarele de la lacasele de cult si nu-i deranjeaza muzica data la maxim de la autoturismele care trec pe strada, muzica de la diferiti locatari care dau boxele la foarte tare si nu te poti odihni, motocicletele care dupa ora zece sunt intr-un raliu continuu pe bulevardele din Iasi si fac un zgomot de crezi ca trece prin apartament, de persoanele care tipa noaptea pe strada ca nu stii ce se intampla fiind consumatori de alcool, se bat, si asa mai departe. Dar aceastai societatea in care traim si ar trebui ca lumea inainte de a comenta ar trebui sa gandeasca mai mult iar cei care nu le place rugaciunea din sfanta bisarica si ca se aude prea tare sunt straini de aceste lucruri si poate nu au intrat niciodata intr-un lacas de cult.