Prima pagină » Turism » Info Turism » Biserica din Vioresti – Slatioara
Biserica din Vioresti - Slatioara

Biserica din Vioresti – Slatioara

23 feb. 2012, 00:08,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:4802;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Biserica ortodoxa cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnulu” este unul din monumentele istorice de referinta din judetul Valcea. „Povestea Bisericutei din Vioresti incepe cu aproximativ trei secole in urma, cand vataful de plai Ion Ursanu si sotia sa Andreica au pus piatra de temelie a acestui sfant lacas, alaturi de alti ctitori, oameni mandri de pe plaiurile Slatioarei. Au si ramas in istorie, pictati cu credinta, in 1807, din porunca vatafului Constantin, pe zidurile exterioare ale bisericutei, celebra Friza a Potecasilor, ei si caii lor cu care bateau potecile ce desparteau lumea lor de strainatati, de pictori tarani, geniali, al caror nume, din pacate, a disparut, acoperit de vremi„.

De-a lungul timpului, biserica din Vioresti a suferit multiple transformari la interior cat si la exterior. Maria Golescu considera ca data a transformarilor bisericii anul 1908. Radu Creteanu indica anul 1895. In aceasta interventie au fost marite ferestrele bisericii, s-a inchis pridvorul, s-a ridicat o turla din lemn pe bolta naosului. Peretii despartitori dintre naos si pronaos, pronaos si pridvor au fost transformati iar portalul a fost mutat pe peretele vestic al pridvorului.

Dintre ctitorii de pictura, ale caror imagini si inscriptii s-au pastrat mentionam pe Ioan Ursanu si mama sa Nedelea, reprezentati pe peretele nordic al pronaosului. Imaginile si numele ctitorilor principali ai picturii au disparut odata cu transformarile ulterioare ale bisericii. Imaginea lui Ioan Ursanu apare si pe fatada de sud, in registrul potecasilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *