Biscuiții șprițați cu untură fac parte din categoria deserturilor care ne duc instant în copilărie. Nu este adult care să nu fi mâncat în copilărie aceste fursecuri delicioase pe care bunicile și mamele le pregăteau și dădeau forma aceia șprițată la mașina de tocat.
Tare buni erau biscuiții șprițați pe care bunicile și mamele noastre îi făceau în copilărie, trecând aluatul prin mașina de tocat carne prevăzută cu o formă specială care dădea biscuiților un aspect specific, ușor striat. Fragezi și vanilați ne-au încântat tuturor copilăria.
Biscuiți șprițați de casă, cu untură
În perioada comunistă, nu exista gospodină care să nu aibă în casă o formă pentru acești biscuiți ce era nelipsiți de pe mesele de sărbători. În urmă cu câteva decenii, gospodinele pregăteau acești biscuiți mai ales în perioada iernii, după ce era tăiat porcul și asta pentru că secretul acestei rețete este untura.
Dacă vrei să îți reamintești de gustul dulce al copilăriei, poți face o rețetă de biscuiți șprițați pe care multe gospodine au scos-o din caietul prețios de rețete al bunicii. Chiar dacă nu ești as în bucătărie, tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei obține chiar la tine acasă biscuiții pe care îi adorai atunci când erai mic.
Pe lângă untură, ai nevoie de o formă de șprițat și de o mașină de tocat manuală. Ai nevoie doar de 200 gr untură; 200 gr zahăr pudră; 2 ouă; 1 linguriță extract vanilie; 600 gr făină; 1 linguriță praf de copt; 1 praf sare. Ingredientele sunt simple, la fel ca pentru orice rețetă de fursecuri cu untură și probabil că le ai deja în casă chiar acum.
Indicații de preparare
Pentru început, trebuie să aduci untura la temperatura camerei, apoi trebuie pus într-un bol. După, se adaugă ouăle, extractul de vanilie, sarea, zahărul pudră, praful de copt și făina și se începe frământarea. Pasul următor este ca după ce ai frământat totul bine, să obții un aluat nelipicios și ușor sfărâmicios, de o consistență mai puțin moale decât plastilina.
Apoi, după ce ai terminat de pregătit aluatul trebuie să atașezi la mașina de tocat forma de biscuiți. Aluatul nu se va lăsa să crească, ci se folosește direct după ce e gata de frământat. Acesta va fi pus în mașina de tocat și se începe șprițarea biscuiților. Poți să-i faci cât de mari îți dorești, iar după ce i-ai terminat pe toți îi așezi pe tava de copt și se coc pentru aproximativ 10 minute, la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius.
Când sunt gata se pudrează cu zahăr și sunt numai buni de servit. Dacă ai grjă unde și cum îi depozitezi, ei se păstrează fragezi chiar și două săptămâni. Dacă nu ai o astfel formă tot ceea ce trebuie să faci este să împarți aluatul în două părți egale și din fiecare să întinzi o foaie de aproximativ 5 mm grosime.
Apoi „zgâriați” aluatul la suprafață cu dinții unei furculițe. Cu o rolă pentru cornulețe sau pentru pizza taie biscuiții la dimensiunea dorită, poate să fie de 3×9 cm. Poți „zgâria” aluatul pentru biscuiții spritați cu untură pe verticală sau orizontală, după cum dorești.