Prima pagină » National » Biroul Electoral Constineşti propune anularea alegerilor în localitate
Biroul Electoral Constineşti propune anularea alegerilor în localitate

Biroul Electoral Constineşti propune anularea alegerilor în localitate

14 iun. 2024, 22:20,
în National

Membrii Biroului Electoral au propus, în unanimitate, anularea scrutinului din localitate, după ce nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa candidatului pentru funcţia de primar care a câştigat, deşi voturile au fost numărate de mai multe ori.

Potrivit www.replicaonline.ro, Biroul Electoral din localitatea Costineşti a decis, în unanimitate, să propună anularea scrutinului din localitate, o adresă în acest sens fiind trimisă Biroului Electoral Central (BEC).

BEC nu a anunţat încă o decizie.

Voturile în Costineşti au fost numărate de mai multe ori

Voturile în Costineşti au fost numărate de mai multe ori, fără a exista un rezultat concludent.

De asemenea, au fost depistate mai multe probleme, fiind făcute mai multe cereri de anulare a scrutinului. Biroul Electoral Judeţean Constanţa a constatat că au fost mai multe buletine nule considerate valabile şi că au votat doi cetăţeni ucraineni deşi nu aveau acest drept.

La Costineşti a avut loc, marţi, cea de-a cincea numărare a voturilor. În prima fază, câştigător a fost Dumitru Jeanu de la PSD, actualul primar, la o diferenţă de un singur vot faţă de contracandidatul său, Gheorghe Mechenici, de la PNL.

Candidatul liberal avea mai multe voturi, dar decizia a fost contestată

După renumărarea buletinelor, candidatul liberal avea mai multe voturi, dar decizia a fost contestată de adversarul său politic. De asemenea, o altă numărătoare a voturilor a arătat că este egalitate între cei doi candidaţi.

Dumitru Jeanu, candidatul PSD, a povestit cum s-a ajuns la această situație.

„La Costinești avem două două secții de votare. Inițial, la prima numărare s-a stabilit că rezultatul final în favoarea mea, ulterior a fost declarat balotaj, ca apoi să mă să nu mai înțelegem nimic, să fie declarat celălalt competitor. La nivelul ambelor secții au fost întocmite câte trei procese verbale pentru scrutinul alegerii primarului. Toate cele trei procese verbale având cifre diferite și un rezultat diferit. În preziua alegerilor am preluat de la prefectură buletinele de vot. În procesele verbale, spre exemplu, la Costinești au fost menționate trei valori de buletine de vot, respectiv 1077 șapte, apoi 1082, ca în final să apar 1610. Nici eu nu înțeleg nimic din ce s-a întâmplat”, a precizat Jeanu.

Primarul în funcție a spus și ce nereguli a descoperit

Primarul în funcție a spus și ce nereguli a descoperit în ceea ce privește procesul de votare și numărarea buletinelor. Dumitru Jeanu a spus că printre cei care au votat, s-au aflat și doi ucraineni și nu se știe dacă aceștia au cetățenie română.

„Au fost validate opt buletine de vot, care nu aveau ștampila de control a secției de votare, respectiv trei pentru primar și cel cinci pentru consiliul local. Această validare a avut loc printr-o hotărâre a biroului de circumscripție, contrar dispozițiilor legale în vigoare. Locțiitorul biroului de circumscripție a ridicat o problemă referitoare la votul unor cetățeni ucraineni despre care nu se știe dacă au cetăți cetățenie română sau a altui stat membru U.E. Acest aspect încă nu au fost clarificat. S-au identificat buletine de voturi rupte, două dintre acestea fiind anulate și votul îmi aparținea mie, iar cel de-al treilea a fost validat contracandidatului. Procesul verbal centralizator întocmit la nivelul circumscripției are date eronate. Astfel, au atribuit 774 de voturi contracandidatului și 772 mie, iar în partea finală apare o mențiune că acesta a fost declarat câștigătorul cu 771 păi atunci eu cu 772 de ce nu sunt câștigător.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024