Prima pagină » Coronavirus » BioNTech/Pfizer anunță că vaccinul pare a fi eficace împotriva variantei britanice

BioNTech/Pfizer anunță că vaccinul pare a fi eficace împotriva variantei britanice

21 ian. 2021, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

BioNTech/Pfizer a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 pare a fi eficace contra variantei britanice a COVID-19. Reacția BioNTech/Pfizer vine în condițiile în care comunitatea ştiinţifică este ângrijorată din cauza transmisibilităţii mai ridicate a noii tulpini de coronavirus.

Potrivit rezultatelor a două studii preliminare, date publicităţii de BioNTech/Pfizer, vaccinul anti-COVID-19 scos de cele două companii farmaceutice este efficient și împotriva tulpinii britanice a COVID-19.

„Rezultatele noastre sugerează că majoritatea răspunsurilor vaccinale ar trebui să fie eficace împotriva variantei B.1.1.7”, se arată într-unul dintre cele două studii BioNTech/Pfizer.

BioNTech/Pfizer: Varianta britanică a fost neutralizată de vaccin

Pentru evaluarea eficacităţii vaccinului, cercetătorii au confruntat în laborator tulpina britanică cu plasma a 36 de pacienţi vindecaţi după ce au suferit forme grave sau mai moderate de COVID-19.

„Majoritatea eşantioanelor a fost capabilă să neutralizeze varianta, chiar dacă puterea neutralizării a fost redusă în cazul a trei dintre eşantioane“, spun reprezentanții BioNTech/Pfizer.

În cadrul unui studiu preliminar separat, o echipă de cercetători din cadrul BioNTech/Pfizer a ajuns la concluzii similar. Cercetătorii au comparat efectul plasmei a 16 participanţi cu studiile sale clinice asupra variantei engleze şi asupra virusului original din Wuhan.

Și în aceste cazuri, concluzia a fost că vaccinul a neutralizat variant engleză.

„Este improbabil ca varianta engleză să scape protecţiei vaccinului. Flexibilitatea tehnologiei acestui vaccin pe bază de ARN mesager ar permite adaptarea vaccinului la o nouă tulpină a virusului“, au mai precizat reprezentanții BioNTech/Pfizer.

Vaccinul pare eficace contra unei „mutaţii-cheie“

În cadrul unui studiu publicat la începutul lui ianuarie, cercetători de la BioNTech/Pfizer estimaseră deja că vaccinul pare eficace contra unei ”mutaţii-cheie”, comune variantelor britanice, sud-africane şi braziliene.

Această mutaţie, denumită N501Y, este situată la nivelul proteinei Spike a coronavirusului, vârful care se găseşte pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze celulelor umane pentru a le penetra, jucând aşadar un rol esenţial în infecţia virală.

În ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor, experţii sunt în principal îngrijoraţi de o mutaţie denumită E484K, pe care o conţin variantele sud-africane şi braziliene, dar nu şi varianta engleză.

„Este important să continuăm supravegherea variantelor şi să evaluăm in vitro impactul acestora asupra neutralizării”, au mai spus cercetătorii BioNTech/Pfizer care au realizat primul studiu.

Alexandru Rafila: „Circulația oricărei tulpini va fi mai mică dacă vaccinăm mult”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că dacă populația se vaccinează mai mult, gradul de circulație a virusului scade treptat, existând mai puține șanse de evoluție spre noi tulpini.

„Vreau să vă spun un lucru care trebuie să fie o filosofie a întregii campanii de vaccinare: circulația oricărei tulpini va fi mai mică dacă vaccinăm mult. Practic virusul cu cât circula mai puțin cu atât îi dai mai puține șanse să evolueze genetic și să ducă la variante mai puțin responsive la vaccinul de pe piață”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul a explicat că, după ce unei persoane i-a fost administrat serul împotriva coronavirusului, nivelul de anticorpi formaţi în organismul uman este unul care se menţine constant şi este înalt. Potrivit acestor informații, se poate deduce că imunitatea împotriva COVID-19 s-ar putea extinde până la un an de zile.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul din România unde iubirea s-a transformat în tragedie. Legenda ascunde o poveste reală
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025