Prima pagină » National » Biletele de tren CFR s-ar putea scumpi de la 1 iulie
Biletele de tren CFR s-ar putea scumpi de la 1 iulie

Biletele de tren CFR s-ar putea scumpi de la 1 iulie

18 feb. 2022, 11:59,
BZI.ro, în National

Sunt anunțate noi scumpiri pe piața transporturilor. Așadar, CFR Călători ar fi înaintat o solicitare către Guvern pentru a scumpi biletele de tren. Oficialii companiei feroviare nu au precizat cu exactitate cu cât se vor scumpi biletele. Asta în condiţiile în care mai toate produsele şi serviciile s-au scumpit în ultima perioadă. INS arăta faptul că, pe lângă majorările de pe piața energiei, combustibilul dar și alte servicii s-au scumpit considerabil.

În ultima perioadă au fost semnalate mai multe probleme la CFR Călători unde mai multe locomotive au luat foc. La capitolul investiții, compania feroviară românească nu înregistrează mari performanțe în ultimii ani. Angajații CFR s-au plâns de mai multe ori de salariile mici din companie și de condițiile de muncă.

CFR anunță că vor scumpi biletele de tren de la 1 iulie

Românii care circulă cu trenul vor avea parte de o surpriză neplăcută de la 1 iulie 2022. Așadar, se pare că biletele de tren se vor scumpi, anunță CFR care a înaintat o solicitare în acest sens către Guvern. Oficialii CFR Călători invocă faptul că majorările sunt strâns legate de scumpirile de pe piață. Aceștia doresc o scumpire pentru că energia electrică dar și combustibilul sunt din ce în ce mai scumpe. Compania mai precizează în motivaţie că va avea cheltuieli cu 200% mai mari decât în urmă cu un an.

Un alt motiv pentru care prețurile la biletele de tren vor fi majorate este şi faptul că întreţinerea vagoanelor a ajuns să coste mai mult:

În sensul celor prezentate, realizarea veniturilor bugetate este posibilă doar în cazul în care se va aproba majorarea tarifelor, solicitată de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. – Călători” – S.A. începând cu data de 1 iulie 2022, deoarece din anul 2013 nu au mai fost operate majorări de tarif la călătoria pe calea ferată. În anul 2022, compensația alocată CFR Călători, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2022 nr. 317/2021, pentru transportul feroviar public de călători, este în valoare de 1.15 miliarde lei.

 

Ultima oară când biletele de tren s-au scumpit a fost în 2013 în momentul în care acestea au fost mărite cu 10%. A mai existat o cerere de majorare a biletelor la jumătatea anului 2021, dar aceasta a fost refuzată de Ministerul Transporturilor.

CFR vrea scumpiri de bilete, dar condiții când?

În contextul acestor posibile majorări este bine de precizat faptul că actualele condiții de transport asigurate de CFR Călători sunt la limita salubrizării. Vorbim despre multe vagoane vechi, unele dintrele ele murdare. Nu de puţine ori cetățenii s-au plâns de sutele de minute întârzieri pe care le înregistrează vagoanele.

Oricum, în ultimii ani s-au produs mai multe incidente la CFR Călători. Vorbim despre mai multe locomotive care au luat foc.  CFR-iștii au protestat de mai multe ori cerând măriri de salarii dar și condiţii mai bune de muncă. Ultima grevă de acest fel s-a produs pe data de 20 de cembrie când traficul feroviar din România a fost paralizat după ce mecanicii nu au mai dorit să intre la muncă. În încheiere este bine de menţionat faptul că, dacă se vor scumpi biletele la tren, românii vor circula mai scump, dar în aceleași condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *