Prima pagină » Local » Bilanţul testărilor gratuite realizate de IRO Iaşi în 2022! 32 de femei au aflat că suferă de cancer!

Bilanţul testărilor gratuite realizate de IRO Iaşi în 2022! 32 de femei au aflat că suferă de cancer!

22 dec. 2022, 02:00,
în Local

Institutul Regional de Oncologie Iași derulează, până în decembrie 2023, împreună cu Fundația Enable România, un program de prevenire a cancerului de col uterin, ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, dar și un program de screening de cancer mamar, numit ONCOFEM. În anul 2022, prin intermediul acestor programe, 32 de femei au aflat că suferă de cancer. Deși screening-ul nu poate preveni apariția cancerului, poate ajuta la depistarea precoce a bolii, aceasta fiind mai ușor de tratat în acest fel

Programul de prevenire a cancerului de col uterin, ONCOPREV, se derulează în judeţele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava. Pe durata anului 2022, 13.635 de femei au beneficiat de screening pentru cancer de col uterin, 254 necesitând investigații suplimentare, în timp ce nouă femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin.

În schimb, programul ONCOFEM se derulează în județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău. De la începutul anului 2022 până în prezent, 5.085 de femei au beneficiat de mamografii gratuite. Dintre acestea, 287 au fost invitate la investigații suplimentare, iar 23 au fost confirmate cu cancer de sân.

ONCOFEM

Programul ONCOFEM se derulează în județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău

Nouă femei au aflat că suferă de cancer după ce au fost testate gratuit în cadrul programului ONCOPREV

caravana ONCOFEM

De la începutul anului 2022 până în prezent, 5085 de femei au beneficiat de mamografii gratuite

De la începutul anului 2022 până în luna decembrie, 13.635 de femei din judeţele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava au beneficiat de screening pentru cancer de col uterin în cadrul proiectului ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, derulat de Institutul Regional de Oncologie din Iași (IRO) și Fundația Enable România. În cazul a 54 dintre femeile testate a fost necesară efectuarea de colposcopii, nouă fiind diagnosticate cu cancer de col uterin.

„13.635 de femei din nord-estul țării au făcut screening pentru cancer de col uterin în cadrul proiectului ONCOPREV – «Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin», derulat de Institutul Regional de Oncologie din Iași (IRO) și Fundația Enable România în județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava. Proiectul se adresează femeilor asigurate sau neasigurate.

Cele cu vârsta între 25 și 29 de ani beneficiază de testare Babeș Papanicolau (BPN), iar cele cu vârsta între 30 și 64 de ani fac testare HPV (Virus Papiloma Uman). De la începutul anului și până în luna decembrie, 10.958 de femei au beneficiat de testare la cele două Unități Mobile de Screening de Cancer Mamar, care au fost în 219 localități din nord-estul țării. În paralel, proiectul ONCOPREV s-a derulat și la cabinetele ginecologice de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr. 177A. Aici s-au testat, anul acesta, 2.677 de femei.

Din totalul doamnelor și domnișoarelor care au beneficiat de testări în cadrul ONCOPREV, în perioada ianuarie – decembrie 2022, 12.062 au făcut testare HPV, iar 806 au efectuat BPN, 254 dintre ele au fost invitate la colposcopii, 30 au făcut și conizație, iar nouă au fost confirmate cu cancer de col uterin”, au transmis reprezentanții Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Proiectul ONCOPREV se derulează până în decembrie 2023. Pot beneficia de testare gratuită femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani. Femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani fac test Babeș Papanicolau, iar cele între 30 si 64 de ani beneficiază de genotipare HPV. Doamnele și domnișoarele pot fi asigurate sau neasigurate, dar trebuie să fie asimptomatice și să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin sau un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. De asemenea, acestea trebuie să nu fi participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani. Femeile eligibile au nevoie doar de buletin și de o copie a acestuia, nefiind necesar biletul de trimitere de la medicul de familie.

caravana ONCOPREV

Pe durata anului 2022, 13.635 de femei au beneficiat de screening pentru cancer de col uterin, 254 necesitând investigații suplimentare, în timp ce 9 femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin

În anul 2022, peste 5.000 de femei au beneficiat de mamografii gratuite în cadrul programului ONCOFEM

centrul de screening IRO Iasi

Din totalul doamnelor și domnișoarelor care au beneficiat de testări în cadrul ONCOPREV, în perioada ianuarie – decembrie 2022, 12.062 au făcut testare HPV, iar 806 BPN

IRO Iaşi derulează, până în decembrie 2023, un program de screening de cancer mamar – ONCOFEM. În anul 2022, în cadrul acestui program, 5.085 de femei au beneficiat de mamografii gratuite. Dintre acestea, 287 au fost invitate la investigații suplimentare (256 la ecografii și 31 la puncție), iar 23 au fost confirmate cu cancer de sân.

„5.085 de femei din nord-estul și sud-estul țării au ales prevenția și au făcut, în 2022, mamografii gratuite în cadrul proiectului de screening de cancer mamar, ONCOFEM, derulat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, împreună cu Fundația Enable România, în județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău. 3.107 au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, dotată cu mamograf digital.

Deplasările au început în luna iulie 2022, iar echipa medicală a fost, în perioada iulie – decembrie 2022, în 48 de localități din județele Galați, Constanța, Tulcea, Iași, Vaslui, Neamț și Suceava. În paralel, proiectul ONCOFEM se derulează și la Secția de Radiologie de la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr. 177 A. De la începutul anului, aici au făcut mamografie gratuită 1.978 de femei”, au transmis reprezentanții IRO Iaşi.

În același timp, cinci furnizori de servicii medicale din zonele vizate de proiectul ONCOFEM au intrat în rețeaua de screening a IRO Iași și fac testări prin mamografie gratuită tuturor doamnelor care se încadrează în criteriile proiectului. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Orășenesc Hârșova, Spitalul Orășenesc Măcin, Clinica Scanexpert Galați şi Spitalul Județean de Urgență Focșani.

Este important de precizat că pot beneficia de testare, în cadrul programului ONCOFEM, femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, care nu prezintă simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar şi nu au diagnostic confirmat de cancer mamar. De asemenea, femeile care doresc să beneficieze de testare în cadrul acestui program trebuie să nu fi făcut mamografie în ultimele 12 luni şi să aibă adresa în unul din județele vizate de proiect.

Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire. Pentru acestea trebuie să prezinte doar buletinul, în original și copie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`