Prima pagină » National » Bilanţul primului an de guvernare. Premierul Nicolae Ciucă: „Preluarea guvernării de către coaliția PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranța”

Bilanţul primului an de guvernare. Premierul Nicolae Ciucă: „Preluarea guvernării de către coaliția PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranța”

25 nov. 2022, 12:00, 1 ,
BZI.ro, în National

Vineri, 25 noiembrie 2022, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj la un an de la numirea în funcţie. Acesta a menţionat că guvernarea preluată de către coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa şi stabilitate, iar responsabilitatea Guvernului este să menţină echilibrul în perioada de criză.

Un an în urmă, pe 25 noiembrrie 2021, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a obținut voturile de învestire în Parlament. Cabinetul a fost votat cu o majoritate confortabilă de 318 voturi, cu peste 80 mai mult decât minimul necesar de 234 de voturi. Parlamentarii USR și AUR votat împotrivă. Miniștrii Guvernului Ciucă au depus jurământul la Cotroceni.

Bilanţul primului an de guvernare. Premierul Nicolae Ciucă, despre guvernarea preluată de către coaliția PNL-PSD-UDMR

Premierul Nicolae Ciucă a menţionat că actuala coaliție a asigurat stabilitatea țării într-o perioadă de crize multiple.

„Preluarea guvernării de către Coaliţia PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranţa, stabilitatea şi predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de COVID-19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică şi preţurile în creştere la carburanţi, energie şi gaze naturale, întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu materie primă şi alimente, inflaţia care a cuprins întreaga Europă, inclusiv ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta a mai menţionat că priorităţile Guvernului au fost legate de nevoie de protecţie a populaţiei şi economiei.

„Astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România am venit în ajutorul celor vulnerabili şi am consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Creşterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situaţiei economice dificile şi investiţiile masive au contribuit la menţinerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă şi a dinamicii creşterii economice. Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR şi deschiderea drumului către OCDE, au oferit susţinerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administraţiei şi oferirea unui cadru de funcţionare optim mediului privat”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, investiţiile străine, care vor atinge cifra de zece miliarde de euro „au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel naţional şi local”.

Decizia de ridicare a MCV pentru România

În discursul său, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre decizia de ridicare a MCV pentru România.

„2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturităţii atinse de ţara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanţiile primite din partea partenerilor noştri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenenţa noastră la NATO, cea mai importantă organizaţie politico-militară, ne conferă protecţia necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.

Colegiul Comisarilor a propus ca MCV să fie înlocuit cu un mecanism comun de sancţionare a statelor care nu respectă statul de drept. Mecanismul de „condiţionalitate” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

Despre MCV a discutat și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, când a avut o vizită oficială la Bruxelles, la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Așadar, conform bilanțului făcut de Nicolae Ciucă, guvernarea preluată de către coaliţia PNL-PSD-UDMR a generat siguranţa şi stabilitate în statul românesc.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *