Prima pagină » Actualitate » Bilanţul cazurilor de variola maimuţei, în România, a ajuns la 15. Ministerul Sănătăţii anunţă un nou caz

Bilanţul cazurilor de variola maimuţei, în România, a ajuns la 15. Ministerul Sănătăţii anunţă un nou caz

13 iul. 2022, 11:43,
BZI.ro, în Actualitate

Astăzi, 13 iulie 2022, s-a înregistrat un nou caz de variolă maimuţei în România. Astfel, bilanţul a ajuns la 15 persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ultimul bărbat infectat este din judeţul Argeş şi are vârsta de 38 de ani.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că bilanţul cazurilor de variolă maimuţei a ajuns la 15, în România

Un nou caz de variolă maimuţei a fost înregistrat pe teritoriul ţării noastre, mai precis în judeţul Argeş. Bărbatul de 38 de ani este internat, iar simptomele au început să apară pe data de 8 iulie 2022.

„Este vorba de un bărbat de 38 de ani din Argeș. Simptomele au apărut pe data de 8 iulie. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală, iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței. Bărbatul este internat. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Vă aducem aminte că primul caz de variola maimuței a fost făcut public la începutul lunii iunie a acestui an.

Ce spune medicul Adrian Marinescu despre cazurile de variola maimuţei

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a discutat despre cazurile de infectare cu variola maimuţei. Acesta susţine că nu este un motiv de îngrijorare, iar transmisibilitatea nu este atât de rapidă.

„În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că nu trebuie să fie îngrijorați. Virusul despre care vorbim și care dă variola maimuței se transmite cu mare dificultate de la om la altul”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Cadrul medical a menţionat care sunt simptomele principale în momentul infectării cu acest virus.

„Legat de simptomatologie, în primele zile înainte de a avea erupția, vorbim de febră, durere în gât, dureri musculare, articulare și de ganglioni inflamați. Deci este greu să ne dăm seama în acele zile. Riscul mai mare de a transmite este în momentul în care apare erupția. Este adevărat că te poți gândi și la vărsat de vânt, dar, dacă ai un ochi avizat, este clar că poți pune diagnosticul destul de ușor. În concluzie, cred că, în aceste zile, chiar dacă sunt cazuri absolut izolate, ar trebui să fim atenți în raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales dacă există și o erupție”, a explicat Adrian Marinescu.

În momentul în care aţi observat erupţii cutanate pe piele, medicul Adrian Marinescu spune că este absolut necesar un control de specialitate.

„Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate să fie orice alt medic care să ne orienteze și să realizăm dacă, într-adevăr, este o suspiciune reală și trebuie să fie confirmată. Însă, în general, este un context și în cazul de față vorbim de un contact direct cu o persoană care a venit din afara României, deci lucrurile țin de această anchetă și țin de niște condiții concrete. Nu trebuie să ne gândim că probabilitatea de a mă infecta este atât de mare încât, de câte ori fac febră, mă gândesc că am variola maimuței. În niciun caz!”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

Conform autorităților, bilanțul cazurilor de variola maimuței, în România, ar putea crește în perioada imediat următoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *