Un cutremur puternic a ucis cel puțin 920 de persoane și a lăsat alte sute de răniți în Afganistan, au declarat oficialii talibani. Numărul morților ar putea fi mult mai mare pentru că sunt sute de răniți care se află în stare gravă, iar serviciile medicale din țara afectată de război lasă de dorit.
Iniţial, autoritățile anunțau că în cutremurul din Afganistan au murit 250 de persoane. Cifrele prezentate sunt parțiale și se pot modifica din minut în minut. Țara se confruntă cu numeroase probleme sociale și economice, în special din cauza războaielor purtate în ultimele decenii.
Peste 900 de persoane au murit în cutremurul din Afganistan
Imaginile arată alunecări de teren și case ruinate construite cu noroi în estul provinciei Paktika, unde salvatorii s-au luptat să trateze răniții. Sunt peste 900 de persoane care au murit în Afganistan din cauza cutremurului. Numărul ar putea fi mult mai mare pentru că sunt alte câteva sute de persoane rănite. În zonele îndepărtate, elicopterele transportau victimele către spitale.
Liderul taliban, Hibatullah Akhundzada, a declarat că sute de case au fost distruse și că numărul morților ar putea crește. Viceministrul său pentru managementul dezastrelor, Sharafuddin Muslim, a declarat, într-o conferință de presă, că cel puțin 920 de persoane au fost ucise și alte 600 au fost rănite, fiind cel mai mortal cutremur din Afganistan din ultimele două decenii. Cutremurul s-a produs la aproximativ 44 km (27 mile) de orașul Khost, din sud-estul orașului, la scurt timp după ora locală 01:30 (21:00 marți GMT), când mulți oameni erau acasă, adormiți în paturile lor.
„În fiecare stradă pe care mergi, auzi oameni plângând moartea celor dragi. Casele sunt distruse”, a declarat pentru BBC un jurnalist local din provincia Paktika, puternic afectată.
Cutremurele tind să provoace daune semnificative în Afganistan, unde locuințele din multe zone rurale sunt instabile sau prost construite.
Comunicarea în urma cutremurului este dificilă din cauza distrugerii turnurilor de telefonie mobilă, iar numărul morților ar putea crește și mai mult, a declarat un alt jurnalist local din zonă pentru BBC.
„Mulți oameni nu sunt conștienți de bunăstarea rudelor lor, deoarece telefoanele lor nu funcționează”, a spus el. „Fratele meu și familia lui au murit și am aflat asta după multe ore. Multe sate au fost distruse”.
Criză majoră în Afganistan, după retragerea americanilor
Americanii s-au retras din Afganistan, iar țara se confruntă cu multe probleme după ce puterea a fost luată de talibani. Islamiștii din linia dură au preluat Afganistanul anul trecut, la aproape 20 de ani după ce au fost înlăturați de o coaliție militară condusă de SUA. Există o criză alimentară: mai mult de o treime dintre oameni nu pot satisface nevoile de bază, iar economia se luptă, deoarece ajutorul extern și numerarul s-au epuizat când talibanii au preluat puterea. Drepturile femeilor sunt restricționate : li s-a ordonat să-și acopere fața în public, iar adolescentelor nu li s-a permis să meargă la școală
Decenii de conflicte au făcut dificilă pentru țara săracă să-și îmbunătățească protecția împotriva cutremurelor și a altor dezastre naturale – în ciuda eforturilor agențiilor de ajutorare de a consolida unele clădiri de-a lungul anilor. Chiar înainte de preluarea talibanilor, serviciile de urgență din Afganistan au fost instruite pentru a face față dezastrelor naturale – cu puține avioane și elicoptere disponibile pentru salvatori.
Așadar, cutremurul din Afganistan a produs decesul a peste 900 de persoane, fapt care indoliază națiunea majoritar musulmană.
Sa vezi tu de-o fi un cutremur in România…. Cel putin in zona Moldovei la Iasi unde s-au facut blocuri la tara….misto tare. Mor astia de la suceava, vaslui, botosani, neamt pe capete!!!
Pai ce sa faca si ei daca nu si-au permis sa cumpere un apartament in oras ori macar o casa la tara ? au cumparat si ei o camera de dormit cu sufragerie si bucatarie intre tarlale