Joe Biden a efectuat o vizită rapidă la Berlin, în plină campanie electorală din SUA, subliniind relațiile esențiale cu Germania, un aliat european de încredere. În cadrul discuțiilor, președintele american a îndemnat Germania să rămână implicată în sprijinirea Ucrainei, în contextul intensificării atacurilor rusești asupra infrastructurii ucrainene și a dificultăților întâmpinate de forțele Kievului pe frontul de est.
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din 5 noiembrie se apropie, posibilitatea ca Donald Trump să câștige îi îngrijorează pe unii oficiali, care se tem că sprijinul militar american pentru Ucraina ar putea fi diminuat.
Joe Biden a discutat, de asemenea, cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer.
Joe Biden, misiune de o zi în Europa
Vizita vine după anunțarea unui nou pachet de ajutor american de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden și-a amânat anterior călătoria din cauza uraganului Milton, dar a considerat important să o efectueze, chiar dacă a fost scurtată la o zi.
În întâlnirile cu Olaf Scholz, Biden a reafirmat legăturile strânse dintre cele două țări, discutând despre prioritățile geopolitice, inclusiv apărarea Ucrainei și situația tensionată din Orientul Mijlociu. Expertul german Daniela Schwarzer a subliniat că Biden va transmite un mesaj clar despre necesitatea ca europenii să-și asume mai multe responsabilități în sprijinul Ucrainei.
Între timp, Volodimir Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în fața parlamentului ucrainean, care necesită sprijin occidental sporit pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Ucraina se confruntă însă cu o posibilă reducere a sprijinului occidental, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și a creșterii popularității partidelor extremiste din Europa, care cer încetarea ajutorului militar.
Pe lângă sprijinul pentru Ucraina, discuțiile dintre liderii occidentali s-au concentrat și asupra crizei din Orientul Mijlociu, în special conflictul dintre Israel și Hamas. Washingtonul și Berlinul, în timp ce sunt susținători fideli ai Israelului, au cerut încetarea focului în Gaza și evitarea escaladării conflictului în regiune.