Mai mulți ieșeni care s-au deplasat cu biciclete și trotinete electrice prin Iași au fost penalizați de agenții Biroului Rutier din cauza nerespectării regulilor de circulație. Deoarece riscurile sunt mai mari pentru aceștia în cazul accidentelor rutiere, oamenii legii impun respectarea conduitei în trafic pentru cetățenii care folosesc aceste mijloace de transport.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au aplicat, recent, mai multe amenzi, cetățenilor cu trotinete electrice sau care foloseau biciclete pentru a circula în trafic. În doar câteva ore, au surprins mai mulți ieșeni care încălcau regulile de circulație și puneau în pericol siguranța traficului. Oamenii legii au aplicat 17 amenzi pentru bicicliști și „trotinetiști” și i-au atenționat cu privire la conduita neglijentă pe care o aveau pe drumurile publice.
Ieșenii care se plimbă neregulamentar cu bicicletele sau cu trotinete electrice, sancționați
Pe data de 8 iulie 2022, agenții din cadrul Biroului Rutier Iași au întreprins mai multe acțiuni pentru prevenirea accidentelor pe drumurile publice. Aceștia au surprins mai multe persoane care se deplasau cu trotineta electrică sau cu bicicleta, neregulamentar, și i-au amendat.
„La data de 08 iulie 2022, în intervalele orare 11.00-13.30 și 19.00-21.30, polițiștii Biroului Rutier Iași au desfășurat o serie de acțiuni cu efective mărite pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere generate de abateri comise de bicicliști și conducători de trotinete, pe raza municipiului Iași. Spre exemplu, un tânăr, de 23 ani, a fost depistat în timp ce conducea o trotinetă electrică, pe raza municipiului Iași, circulând neregulamentar, pe sensul opus de mers. Acesta a fost sancționat contravențional conform O.U.G. nr. 195/2002”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vîjiac.
Oamenii legii au aplicat 38 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12 pentru bicicliști, iar 5 pentru utilizatorii de trotinete electrice care nu au ținut cont de regulile impuse de legislația rutieră.
Ce obligații trebuie respectate pentru utilizarea acestor tipuri de vehicule
În urma acestor acțiuni, reprezentanții IPJ Iași țin să reamintească regulile de bază atunci când persoanele folosesc aceste modalități de transport. În primul rând, pe drumurile publice nu au ce căuta copiii sub 14 ani, care au voie să circule doar în locuri special amenajate, cum ar fi parcurile sau proprietățile private. În lipsa acestor spații, persoanele care se deplasează pe trotinete electrice au acces doar pe drumurile unde viteza maximă este de 50 km/h.
Polițiștii subliniază și importanța semnalizării în trafic, care se efectuează cu mâna, cu cel puțin 50 de m în localități, respectiv 100 de m în afara localităților înainte de schimbarea direcției. De asemenea, pe timpul nopții, este obligatorie echiparea cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluerescente. În plus, oamenii legii îi informează pe cetățeni și despre alte reguli.
„Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică. Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă”, adaugă purtătorul de cuvânt din cadrul IPJ Iași.
Persoanele care circulă cu biciclete sau trotinete electrice trebuie să cunoască aceste reguli și să le respecte, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.
Numarul biciclistilor si a trotinetelor a explodat in ultimii ani datorita preturilor la benzina si motorina, FACET PISTE PENTRU BICICLETE PESTE TOT.
Biroul poliției rutiere sa se ocupe de masinile oprite haotic pe toate străzile in dreptul semnelor de circulație oprirea interzisă.
Foarte bine! Speram ca si cei care lasa masinile aiurea sau vorbesc la telefon in timp ce conduc sa fie sanctionati.
Unde sa mergi pe pista cand poti lovi oricand un copil, asta sa nu mai zic de meltenii care blocheaza pista parcand pe ea. Vezi CUG, Copou si alte zone. Cum sa mergem pe pista cand ea obstructionata de maimutoi.
Curand vor fi mai multe biciclete si trotinete decat masini, pregatiti-va!
Trebuie facute mai multe controale si date mai multe amenzi. Lumea trebuie re-educata sa respecte regulile de circulatie. Sa se termine odata cu jungla asta din trafic. Fiecare circula cum il taie capul fara sa tina cont si de altii. Trotinetele electrice ar trebui sa aiba limitare de viteza si sa nu circule pe trotuare, printre pietoni. Probabil limitarea se va face in viitor din soft, pt ca vitezomanii până nu-și rup gâtul, nu respecta indicatoarele si regulile rutiere…