Bicarbonatul de sodiu este un tratament bun la toate, inclusiv pentru tomate. Iată cum se prepară soluția împotriva bolilor foliare și când se recomandă stropirea roșiilor.
Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu se realizează de majoritatea cultivatorilor. Această practică ajută cultura să lupte împotriva bolilor foliare și nu numai. Soluția cu bicarbonat sau praf de copt nu este dificil de realizat și se aplică foarte ușor. Stropirea se poate face pe toată perioada de vegetație a plantelor în scop preventiv, fiind indicată mai mult în verile ploioase.
Află, în continuare, cum se prepară soluția care te ajută să ții la distanță bolile foliare la tomate.
Bicarbonatul de sodiu, elementul cheie în tratamentul pentru tomate. Iată cum se realizează
Există mai multe rețete în ceea ce privește tratamentul cu bicarbonat pentru roșii. Însă, cea mai bună rețetă este următoarea: amestecă 250 de mililitri de lapte cu un litru de apă și apoi pune o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 250 de mililitri de apă (patru lingurițe). Este foarte important să amesteci ingredientele imediat înainte de a pulveriza soluția pe roșii.
O altă rețetă presupune să amesteci șapte litri de apă, cu șase linguri de ulei vegetal sau horticol și cu opt lingurițe de bicarbonat de sodiu. La fel ca în cazul primei rețete, trebuie să omogenizezi bine ingredientele cu puțin timp înainte de a aplica soluția pe tomate.
Înainte de a pulveriza tratamentul cu bicarbonat de sodiu, trebuie să elimini frunzele bolnave care s-au uscat și să lași doar acele frunze verzi, care pot fi salvate.
Soluția se pune într-un pulverizator și se aplică pe frunzele roșiilor, insistând asupra acelor zone afectate de făinare. Se aplică pe toate frunzele, inclusiv pe partea lor inferioară. Momentul prielnic pentru stropirea tomatelor este dimineața, până când boala este ținută sub control. În plus, stropirea se realizează și preventiv, pentru a evita apariția făinării sau altor boli foliare, cum este mana.
Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu: Beneficii și contraindicații
Tratamentul cu bicarbonat de sodiu combate făinarea. Aceasta este una dintre acele boli periculoase, care afectează plantele de tomate și care este favorizată de umiditatea ridicată. Boala se manifestă prin pete galbene apărute pe frunze și printr-o pulbere albă, fină, care anunță dezvoltarea miceliilor mucegaiului de mană.
Din păcate, tratamentul cu bicarbonat poate să provoace și pagube în cultură, deoarece este unul foarte puternic. Folosit excesiv, acesta determină uscarea frunzelor, iar, mai apoi, căderea lor. Tocmai de aceea, este indicată testarea concentrației soluției pe câteva frunze, înainte de a o aplica pe întreaga plantă.
În cazul în care ai sistem de irigare prin picurare, tratamentul cu bicarbonat nu este unul dintre cele mai recomandate. Explicația rezidă în faptul că bicarbonatul de sodiu, odată ajuns în sol, poate pătrunde în apă și formează acumulări și blocaje în sistemul de irigat.