Prima pagină » Lifestyle » Bicarbonat de sodiu: beneficii și contraindicatii pentru sănătate
Bicarbonat de sodiu: beneficii și contraindicatii pentru sănătate

Bicarbonat de sodiu: beneficii și contraindicatii pentru sănătate

18 dec. 2020, 12:38,
BZI.ro, în Lifestyle

Bicarbonatul de sodiu este un remediu care se găsește în fiecare bucătărie. Gospodinele îl folosesc în gătit și în viața de zi cu zi fără nicio teamă. Între timp, pudra obișnuită nu numai că poate beneficia, ci și dăunează. Să analizăm această problemă mai detaliat.

Bicarbonat de sodiu: beneficii pentru organism, aplicare

Cu cuvântul „sifon”, fiecare persoană are o asociere cu pudră albă, care se află în pachetul de pe raftul bucătăriei. Pentru mulți, ambalajele din carton roșu-galben sunt, de asemenea, depozitate în memoria lor. Vă amintiți?

Ce este bicarbonatul de sodiu? În ceea ce privește compoziția chimică, este o sare acidă de sodiu a acidului carbonic. Forma alimentară este, de asemenea, cunoscută sub numele de bicarbonat de sodiu. Există mai multe tipuri de pulbere care sunt utilizate nu numai în industria alimentară.

Deci, unde se folosește bicarbonatul de sodiu? Desigur, la gătit: fără pulbere, este dificil să pregătiți produse de patiserie luxuriante. Unii îl folosesc pentru a înmuia carnea, pentru a adăuga la preparatele din pește. De asemenea, bicarbonatul de sodiu este excelent la eliminarea mirosurilor și este adesea folosit ca agent de curățare.

Se știe că pulbere albă este folosită și în medicină. Tratamentul cu sodă este frecvent în rândul generației mai în vârstă. Tinerii, pe de altă parte, sunt atenți la această metodă, dar unii sunt încă conduși de sfaturi de pe internet.

Personal, de mai multe ori am dat peste faptul că pacienții mei au luat sifon pe stomacul gol, încercând astfel să slăbească, să normalizeze echilibrul acido-bazic al corpului și să lupte împotriva cancerului.

Amintiți-vă că automedicația poate avea consecințe grave. Înainte de a utiliza bicarbonat de sodiu, asigurați-vă că consultați medicul.

Cu toate acestea, beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru organism sunt cu adevărat. De exemplu, pulberea va ajuta cu simptome precum:

  • Durere de gât. Această metodă a fost cunoscută în orice moment. Cu siguranță îți amintești că la cea mai mică gâdilă, mama sau bunica ta te-au trimis la gargară cu o soluție caldă de sodă. Această metodă chiar ajută la reducerea durerii datorită proprietăților antibacteriene ale pulberii. Cu toate acestea, este puțin probabil ca sifonul să ajute la angină.
  • Inhalarea bicarbonatului de sodiu ajută la ușurarea eliberării flegmei, înmoaie gâtul. Este, de asemenea, cunoscut faptul că beți lapte cald cu un vârf de bicarbonat de sodiu atunci când tușiți.
  • Arsuri la stomac. Dacă aveți o senzație de arsură neplăcută și nu există medicamente la îndemână, bicarbonatul de sodiu vă va ajuta. Leșia va neutraliza rapid acidul și va aduce ușurarea dorită. Cum se bea sifon? Se dizolvă 0,5 linguriță de pulbere într-un pahar cu apă caldă și se bea cu înghițituri mici.
  • Probleme în cavitatea bucală. Gargară cu bicarbonat de sodiu va reduce inflamația gingiilor, stomatita și durerea de dinți.
  • Vărsături și otrăviri. Bicarbonatul de sodiu ajută la normalizarea echilibrului apei și acido-bazic, ameliorează greața.
  • Helminthiasis. Unii oameni de știință susțin că clismele cu bicarbonat de sodiu pot ucide paraziții care trăiesc în intestinul uman.
  • Diferite boli fungice. Se crede că bicarbonatul de sodiu este capabil să facă față aftelor și a altor candidoze.

Bicarbonatul de sodiu, ale cărui beneficii și daune sunt adesea discutate în cercurile științifice, este utilizat pe scară largă în dermatologie pentru tratarea mătreții, îndepărtarea pielii aspre, a erupțiilor cutanate și a dermatitei. O soluție de bicarbonat de sodiu poate fi utilizată pentru a ameliora mâncărimea de la mușcăturile de insecte și durerea de la arsurile solare. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, utilizat în cosmetologie pentru diverse coji și curăță fața. Și măștile cu bicarbonat de sodiu porii îngustați, uniformizează tenul și reduc aspectul acneei. Unii oameni cred, de asemenea, că utilizarea băilor cu bicarbonat de sodiu poate accelera pierderea în greutate.

Tratamentele cu bicarbonat de sodiu pot fi eficiente cu utilizarea corectă a pulberii. Nu recomand să faceți autoterapie și vă sfătuiesc să solicitați sfatul profesional de la un medic, deoarece am observat personal la ce duce uneori tratamentul cu produsul. Să vorbim despre asta chiar acum.

Bicarbonat de sodiu: dăunează sănătății

Deci, bicarbonatul de sodiu, ale cărui beneficii au fost dovedite de medici și oameni de știință. Pudra poate dăuna unei persoane? Probabil că nu există nimic în lume care să fie absolut inofensiv. Luați morcovi, de exemplu: un produs aparent perfect sigur. Cu toate acestea, în lume există cu siguranță o persoană a cărei legumă va provoca alergii.

Unde conduc asta? Desigur, bicarbonatul de sodiu este puțin probabil să vă facă rău atunci când este utilizat corect. Tratamentul va fi benefic dacă urmați cu strictețe dozajul și prescripțiile medicului.

Înainte de a începe să luați bicarbonat de sodiu, asigurați-vă că nu aveți contraindicații. Acestea includ:

  1. Sarcina și alăptarea. În această perioadă specială, trebuie să aveți grijă la toate medicamentele, chiar și la medicamentele populare. Sifonul poate fi folosit doar pentru gargară.
  2. Gastrită și ulcere.
  3. Hipertensiune.
  4. Diabet.
  5. Aritmie.
  6. Luați orice medicamente, deoarece soda poate reacționa cu ele.

Bicarbonatul de sodiu, al cărui rău va apărea în caz de supradozaj, este utilizat cu atenție. Dacă exagerați, este posibil să aveți simptome precum:

  • creșterea tensiunii arteriale;
  • aritmie;
  • indigestie;
  • greață și vărsături;
  • balonare;
  • convulsii;
  • iritabilitate, nervozitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *