Bicarbonatul de sodiu vine sub forma unei pulberi albe care este complet biodegradabilă. Se folosește la coacerea industrială, la igiena casnică sau la limitarea durității apei. Sectorul farmaceutic îl folosește pentru a ameliora mâncărimea și gastralgia sau pentru gargare. Este folosit si ca praf de copt, balsam, purificator de fum, fungicid și agent de albire a dinților. Si acestea sunt doar o parte dintre utilizarile pentru sanatate ale bicarbonatului de sodiu! Aflati-le pe toate in randurile care urmeaza!
Bicarbonatul, numit și hidrogencarbonat, este o specie amfoteră, ceea ce înseamnă că este atât bazic, cât și acid. Acesta exercită așa-numita funcție tampon, în special în sânge căruia ii face posibilă menținerea potențialului de hidrogen (pH) numit în acest caz homeostazie. Bicarbonatul este un reducător al acidității gastrice, dar și al acidității organice datorat unui exces de acid lactic observat la sportivi. Deficitul de bicarbonat duce la irosirea mușchilor și osteoporoză.
Utilizările pentru sanatate ale bicarbonatului de sodiu
Dacă bicarbonatul de sodiu al bunicilor noastre este astăzi la un loc de cinste pe rafturile dulapurilor noastre, este pentru că are multe avantaje:
- Este un produs natural și nepoluant
- Este foarte ieftin și poate fi cumpărat și de la supermarket
- Poate fi folosit pentru utilizări multiple: în sănătate, dar și pentru întreținerea casei (îndepărtați mirosurile rele, curățați pete etc.), în grădină sau chiar în bucatarie.
Arsuri la stomac
Formula chimică a bicarbonatului de sodiu îl face o sare alcalină, care are puterea de a neutraliza un mediu al cărui pH este prea acid. Se spune că este o soluție tampon.
Bicarbonatul de sodiu este utilizat pentru proprietățile sale antiacide și, prin urmare, ajută la ameliorarea arsurilor la stomac. Odată absorbit sub formă lichidă (asociat cu un pahar cu apă), eliberează bule de CO2 la contactul cu acidul alimentar. Un fenomen care poate induce eructații sau disconfort abdominal temporar, de unde și indicația sa pentru utilizare ocazională. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi indicat pentru ameliorarea balonării și a gazelor.
Utilizare: diluați o linguriță într-un pahar mare de apă si beti încet, chiar dacă gustul apei sărate nu este foarte plăcut. Senzația de ușurare este foarte rapidă, mucoasele sunt calmate rapid.
Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru reflux gastric
Același remediu dacă sunteți victima refluxului acid: pH-ul de 8,4 al bicarbonatului de sodiu îl va neutraliza pe cel al acidului clorhidric, responsabil pentru această senzație neplăcută. Cu toate acestea, nu faceti aceasta operatiune prea des, deoarece reacția chimică eliberează CO2.
Digestie dificilă
Bicarbonatul este eficient și în cazul digestiei dificile. De asemenea, îl puteți adăuga în apa de gătit a alimentelor. Un pahar plin de apă cu puțin bicarbonat de sodiu ar trebui să ajute la ameliorarea senzației de greață.
Respiratie urat mirositoare
Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, utilizat în tratamentul diferitelor patologii și leziuni localizate în gingii, gură și dinți, pe lângă vizita esențială la dentist, ca de exemplu în cazurile de parodontită (în special în timpul unei infecții a gingiilor). Este, de asemenea, utilizat în compoziția multor paste de dinți.
Proprietatea sa alcalină îi permite să neutralizeze acizii produși de degradarea deșeurilor care rămân blocate în gură după ce ati mâncat. Acestea provoacă faimoasa respirație urât mirositoare și deteriorează, în timp, smalțul dinților. Bicarbonatul poate acționa asupra substanțelor foarte acide, cum ar fi ceapa sau usturoiul, dar și asupra substanțelor mult mai alcaline decât acesta, cum ar fi peștele.
Utilizare: diluați o jumătate de lingură de bicarbonat într-o jumătate de pahar de apă rece sau călduță și faceți o apă de gură, o gargare, timp de câteva minute. Vei avea respirația proaspătă și îți vei păstra smalțul dinților. Cu toate acestea, asigurați-vă că consultați rapid un dentist, deoarece în 80% din cazuri respirația urât mirositoare se datorează cariilor sau bolii parodontale.
Folosita după o bună spălare a dinților, această apă de gură vă ajută să luptați împotriva cariilor și a plăcii dentare (precursorul tartrului). Clătiți după aceea sau riscați să aveți puțin gust sărat în gură.
Albirea dintilor
Ar trebui să aveți grijă atunci când utilizați bicarbonat de sodiu ca pastă de dinți datorită proprietăților sale abrazive foarte puternice care pot deteriora smaltul dinților și al gingiilor în timp. Acesta este motivul pentru care nu trebuie utilizat zilnic: periajul cu bicarbonat de sodiu de două ori pe săptămână pare rezonabil.
Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru transpiratie
Pentru a folosi bicarbonatul de sodiu ca deodorant natural, trebuie doar să aplicați puțin bicarbonat de sodiu în locurile in care transpirati cel mai mult, sub axile, de exemplu. Adăugați cât este necesar. Pe lângă faptul că este natural, acest produs are avantajul de a elimina complet mirosurile produse de bacterii, mai degrabă decât de a le masca.
Pentru transpirația picioarelor: diluați un pahar de bicarbonat de sodiu într-un litru bun de apă călduță, tineți picioarele in el timp de 5 până la 10 minute.
O alternativă: vă puteți presăra pantofii cu bicarbonat de sodiu, lăsați să acționeze câteva ore, apoi eliminați excesul: mirosurile vor fi neutralizate.
Bicarbonatul de sodiu poate ameliora, de asemenea, durerea și oboseala asociate cu o zi lungă de muncă și / sau plimbare. Trebuie doar să faci aceeași baie de picioare, cu apă fierbinte sau călduță, timp de 10 până la 15 minute, apoi masează picioarele cu ulei de migdale dulci și ulei esențial de lavandă.
Piele: acnee, infecție cu drojdie, negi, răni
Combinat cu apă, sub formă de pastă, bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi pruritul (mâncărime), răni acneice, infecții cu drojdie, negi și răni.
Are proprietăți liniștitoare care pot ameliora mâncărimiile dupa mușcături de insecte, varicela sau urticaria. Pentru a face acest lucru, luați puțin bicarbonat de sodiu și adăugați câteva picături de apă până când obțineți o pastă. Aplicați pe mușcăturile provocate de țânțari și lăsați să acționeze timp de aproximativ douăzeci de minute.
Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru ameliorarea arsurilor solare
Aplicați pasta menționată anterior pe tifon sau bumbac pe zona arsa. Dacă aveți posibilitatea, puteți înlocui compresa la fiecare zece minute. Senzația neplăcută ar trebui să scadă. Bineînțeles, acest lucru se aplică numai arsurilor solare ușoare la adulți. Pentru copii sau arsuri solare extinse sau profunde, consultați un medic.
Împotriva eczemelor
Faceți o baie în mod regulat acolo unde ați diluat anterior 4 până la 5 linguri de bicarbonat de sodiu. De asemenea, funcționează pentru arsurile solare și pentru fesele iritate ale bebelușilor (adaptați cantitatea de bicarbonat de sodiu la dimensiunea lor).
Pentru afte sau răni, preparați o pastă de bicarbonat de sodiu în proporții: un sfert de bicarbonat de sodiu la trei sferturi de apă. Tine pe leziune și reînnoiește în mod regulat.
Aceste remedii casnice se aplică, desigur, în cazul simptomelor moderate și unice. Dacă persistă sau par grave (sau se agravează în timp), este necesar sfatul medicului.
Infecții fungice ale picioarelor: înmuiați-vă picioarele într-un vas de apă din bicarbonat (un pahar la un litru), un sfert de oră în fiecare zi.
Îngrijirea părului
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți foarte utile pentru părul pe care îl curăță și luminează. Deoarece elimină excesul de sebum, este foarte eficient în locul șamponului obișnuit (mai ales în cazul părului gras) sau amestecat în șampon pentru proprietățile sale purificatoare și, astfel, de eliminare a depunerile de calcar.
Amestecat cu puțină apă (1 volum de bicarbonat pentru 3 volume de apă), elimină reziduurile de silicon și particulele de poluare. Puteți să-l utilizați o dată pe săptămână sau pentru câteva luni dacă părul este lipsit de viata.
Alte utilizari pentru sanatate ale bicarbonatului de sodiu
Durere în gât: câteva gargare pe bază de bicarbonat pot curăța gâtul.
Congestie respiratorie: inhalări care vor decongestiona membranele mucoase. Se fierbe un litru de apă. Adăugați două linguri de bicarbonat de sodiu și amestecați. Aduceți nasul până la apă, puneți un prosop deasupra capului, astfel încât fața și vasul cu apă să fie dedesubt. Respirați vaporii timp de aproximativ 10 minute. Puteți adăuga o picătură de ulei esențial de eucalipt.
O infecție a tractului urinar care poate fi cauzată de urină prea acidă. Bicarbonatul ajută la diluarea acestei acidități și joacă simultan un rol preventiv, făcând urina mai alcalină. Pentru a face acest lucru, beți în mod regulat un pahar de bicarbonat de apă, mai ales atunci când ați luat o masă acidă (alcool, cafea, dulciuri, carne în exces etc.). Primul lucru de făcut cu o infecție a tractului urinar este să consultați un medic.
O infecție vaginală cu drojdie se poate dezvolta în special într-un mediu excesiv de acid. Prin efectuarea clismelor vaginale cu bicarbonat de sodiu, puteți reduce riscul de a le dezvolta. Diluați una până la două linguri de pulbere într-un litru de apă călduță și utilizați drept clismă. Acest lucru nu trebuie făcut zilnic, altfel riscați să vă deranjați flora vaginală.