Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași organizează marți, 24 mai 2022, de la ora 11.00, la sediul Asociației „Prietenii Bârnovei”, o întâlnire inedită din ciclul Călătorii prin bucătăriile lumii, de această dată despre 21 mai – Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.
Călătorii prin bucătăriile lumii
Iașul a fost de-a lungul secolelor un oraș cosmopolit, recunoscut pentru diversitatea sa lingvistică, culturală și pentru capacitatea de a asigura un spațiu de dialog și dezvoltare a relațiilor interumane. Au răspuns invitației noastre parteneri de la Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene din România – profesor Georgia Karakasili, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași – doaman Martha Eșanu, Uniunea Polonezilor din România – Filiala Iași – lector Dariusz Kasprzyk, Maria Josè Lopez Barahona, absolventă a universității de arte din zona Americii Latine – Chile și reprezentanți elevi ai palestinienilor, romilor, bulgarilor, moldovenilor de la școlile participante.
Elevii de la clasa de turism și produse alimentare de la Colegiul Tehnic „Ion Holban”, coordonați de prof. Adriana Băiceanu și elevii de la clasa pentru tehnicieni analize produse alimentare de la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, coordonați de prof. Alina Bălan și cei de la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, coordonați de prof. Valentina Frunză, propun să aflăm diversitatea culturală, geografică și preparativă a unui preparat culinar universal: colțunașii. Primăria Ciortești, prin Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Ciortești și Școala Gimnazială Coropceni vor prezenta tradiții ieșene specifice lunii mai și Sărbătorii Sfinților Constantin și Elena.
„Este important să restabilim moștenirea fiecărui popor și tradițiile culturale ca forță unificatoare.”, sublinia domnul Koïchiro Matsuura, director general al UNESCO, cu ocazia celei de-a 41-a reuniuni a Consiliului de conducere al Institutului Internațional de Planificare a Educației (IIEP); UNESCO, 10 decembrie 2002. Zece zile mai tărziu, în data de 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare.