Prima pagină » Magazin » BIBLIOTECA  JUDEŢEANĂ  „GH. ASACHI” IAŞI
BIBLIOTECA  JUDEŢEANĂ  „GH. ASACHI” IAŞI

BIBLIOTECA  JUDEŢEANĂ  „GH. ASACHI” IAŞI

13 ian. 2021, 14:12,
în Magazin

 

  • Cultura Română ALTFEL
  • „Mihai Eminescu – scriitor și inspector școlar în alt veac”

Ziua Culturii Naționale va fi marcată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 10.00, prin conferința cu tema: Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt veac, susținută de Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași. Conferința va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Iași, https://www.facebook.com/biblioteca.j.iasi.

„Poate că măcar o dată sau de două ori pe an, ne amintim de poetul fără egal al literaturii române, Mihai Eminescu. Dar puţini ştiu că, dincolo de opera sa literară, a contribuit şi în alte modalităţi la promovarea culturii naţionale. Înainte de a deveni el însuşi obiect de studiu şcolar, a fost, pentru un scurt dar intens interval (iulie 1875 – iunie 1876), reprezentantul Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice în teritoriu, în calitate de revizor şcolar al judeţelor de atunci Iaşi şi Vaslui. Ceea ce urmărim să înţelegem – în contextul epocii respective – este modul cum şi-a îndeplinit obligaţiile, ce urmări instituţionale sau personale a avut munca sa în această funcţie, în ce fel a ilustrat el situaţia generală a şcolii şi ce soluţii de îmbunătăţire a preconizat.”

Declararea zilei de naștere a poetului național, Mihai Eminescu ca Ziua Culturii Naționale este o inițiativă a Academiei Române. Propunerea a aparținut acad. Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură și fost Președinte al Academiei Române. Anul acesta se împlinesc 171 de ani și este considerat primul care a făcut din limba română un adevărat obiect de artă, în condiţiile în care poezia românească, nesigură, se afla abia la începuturile sale. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist este considerat de criticii literari drept cel mai important poet din literatura română. Opera sa a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel.

Vor fi alături la acest eveniment online elevii de liceu de la următoarele unități preuniversitare din Iași: Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” , Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” și Liceul Teoretic „Miron Costin”.

Cu stimă,

Mihaela Morariu

Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`