Prima pagină » Economic Local » Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” va fi reabilitată pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
Biblioteca Centrală Universitară

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” va fi reabilitată pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu

27 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Biblioteca Centrală Universitară va fi reabilitată. Prezentă pe lista monumentelor istorice, intervențiile cele mai importante se vor realiza la nivelul acoperișului. Deocamdată, Biblioteca va organiza o licitație pentru realizarea serviciilor de proiectare. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași intră în reabilitare. Unul dintre obiective este și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pe data de 05.11.2020 este programată licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare. Estimarea bugetară a contractului este de 292.038 lei, fără TVA, aproximativ 60.000 de euro.

„Restaurarea acoperișului (structură șarpantă), tratarea lemnăriei cu soluții speciale ignifuge, refacerea învelitorii, care trebuie realizată în conformitate cu regimul monument istoric al clădirii, din tablă de zinc, cu asigurarea tuturor zonelor și formelor acoperișului cu asigurarea unui sistem de protejare a luminatorului aulei tot din tablă de zinc, realizarea sistemului de captare a apelor pluviale din tablă din zinc (jgheaburi, burlane, glafuri), asigurându-se sistemul de degivrare ale acestora și analizarea posibilității de a se canaliza aceste ape pluviale pentru a proteja edificiul de eventualele infiltrații la fundații, așa cum va rezulta din raportul de evaluare tehnică structurală.

Execuția instalației de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți din depozitul de carte situat la subsolul clădirii, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu. Execuția sistemului de supraveghere video din sistemul de securitate. Modernizarea instalației de ventilare a Aulei BCU și execuția unei trape la luminator, cu acționare automată”, sunt obiectivele din caietul de sarcini.

BCU deține una dintre cele mai importante colecții de cărți

În acest moment, fondul de carte de la BCU înseamnă peste 2.500.000 de unități bibliografice. Mai mult, instituția beneficiază de abonamente la bazele de date electronice ce acoperă domenii ca literatură, artă, istorie, drept, medicină, economie, tehnologia informației, științe exacte. Este vorba despre ProQuest, SpringerLink, Emerald, Ebsco, Scopus, Sage Journals, Science Direct, Wiley Journals, CEEOL.

„Biblioteca este una dintre cele patru biblioteci centrale din România și deține una dintre cele mai impresionante colecții de cărți vechi. Însumând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești (cea mai veche, de pe la 1640, ființând la Mănăstirea «Trei Ierarhi»), actuala Bibliotecă Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea, Biblioteca Universității, Biblioteca Ulpia, Biblioteca Centrală”, se arată în descrierea bibliotecii.

Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

A fost întocmit topul celor mai împrumutate cărți de la Biblioteca Centrală Universitară

Topul cărților împrumutate din BCU Iași, în ultimii 10 ani (2009-2019), arată în felul următor: Constantin Cucoș, „Pedagogie”, Polirom, Iași, 2006 – 1.616 împrumuturi, Alois Gherguț; Ciprian Ceobanu; Georgeta Diac, „Introducere în managementul clasei de elevi”, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2010 – 1.391 împrumuturi, Constantin Cucoș, „Pedagogie”, Polirom, Iași, 2002 – 1.308 împrumuturi, Dorina Sălăvăstru; Constantin Cucoș, „Psihologia educației”, Polirom, Iași, 2004 – 1.300 împrumuturi, Anca-Maria Precupanu, „Bazele analizei matematice”, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, 1993 – 1.026 împrumuturi, Mariana Momanu, „Introducere în teoria educației”, Polirom, Iași, 2002 – 942 împrumuturi, Gheorghe Popa; Dumitru Alexandroaei, „Îndrumar de lucrări practice pentru fizica plasmei”, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, 1991 – 893 împrumuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`