Prima pagină » National » BIAS 2020. Când va avea loc cel mai mare show aviatic din România
BIAS 2020. Când va avea loc cel mai mare show aviatic din România

BIAS 2020. Când va avea loc cel mai mare show aviatic din România

16 iul. 2020, 11:32,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Potrivit reprezentanţilor Bucharest Air Show, BIAS 2020 va avea loc pe data de 5 septembrie. Intrarea la cel mai mare show aviatic din România se va face pe la ROMAERO.

BIAS 2020 va fi pe 5 septembrie

Evenimentul a devenit un spectacol inedit de-a lungul anilor, oferind multe opțiuni pentru oamenii care iubesc show-ul aviatic. Este un eveniment uriaș de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare încântă spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol.

Astăzi, 16 iulie 2020, la sediul Statului Major al Forțelor Aeriene, s-a întrunit echipă formată din reprezentanți ai organizatorilor BIAS 2020. Este vorba de Statului Major al Forțelor Aeriene, Aeroclubul României, ROMAERO, Compania Națională Aeroporturi București și ROMATSA.

În mod oficial au început pregătirile pentru BIAS 2020. Va fi o ediție cu semnificații speciale pentru aviația românească. Cei mai buni performeri străini vor fi invitați să se alăture piloților militari și civili români.

Au fost trimise invitații către cele mai mari formații de acrobații din Europa.

BIAS este o zi de sărbătoare a zborului, este acea zi magică în care tehnica se transformă în artă. În acest an, tehnica militară română vine cu o promisiune fermă: un program populat cu multe aeronave din dotarea Forțelor Aeriene Române care vor condimenta programul BIAS cu manevre de maximă dificultate și numeroase elemente dificile de zbor, realizate cu aeronave militare.

Aeroclubul României

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Hawks of Romania evoluează cu 5 avioane EXTRA 300. White Wings este formația de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaționale. Blue Wings este formația de parașutisti, care vor încânta publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp.

Spectatorii vor asista și la evolutii inedite de acrobatie individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 și IAR 35.

Boeing E-3A Sentry AWACS, aflată sub comanda NATO

Aeronava NATO AWACS E-3A, din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control  Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania,  revine la BIAS 2020. Plin de aparatură și cu o uriașă antenă radar deasupra, Boeingul E-3A Sentry AWACS supraveghează spațiul aerian, dar și coordonează toate celelalte avioane aliate în diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor.

Luca Bertossio

Luca Bertossio este unul dintre invitaţii speciali ai BIAS 2020. În vârstă de 28 de ani, italianul este campion mondial la planorism și cel mai tânăr câștigător al competiție Glider Aerobatics. Cu o experință de peste 3500 de zboruri cu planoarele SWIFT S1, MDM Fox, ASK21 și IS28B2, italianul Luca Bertossio deţine inclusiv licenţa de pilot de linie.

 Elicopterul Kamov Ka-26

Cei care au auzit de Valer Novac știu că el este „tăticul elicopterelor” din România, transformând Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie şi demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice. Aflăm, astfel, cu toții că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele acelea de zbor care se ridică de la sol din an în Paşte pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Înseamnă piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate! Iar Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024