Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Bernie Madoff a murit. Era considerat unul dintre cei mai mari escroci din istorie

Bernie Madoff a murit. Era considerat unul dintre cei mai mari escroci din istorie

15 apr. 2021, 09:15,
BZI.ro, în Cultural

Bernie Madoff a murit la vârsta de 82 de ani. Faimosul creator al celei mai ample scheme Ponzi avea insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace.

Finanțistul de pe Wall Street s-a stins din viață la Centrul Medical Federal din Butner, din cauze naturale.

Bernie Madoff a murit la 82 de ani

În cursul anului trecut, avocații acestuia au încercat să obțină eliberarea din închisoare a clientului lor din cauza pandemiei de COVID-19. Cererea acestora a fost respinsă.

Madoff s-a născut la New York în anul 1938 și a fost considerat unul dintre cei mai mari escroci de bursă din istorie. În anul 1960 a fondat o firma de brokeraj care a devenit în cele din urmă Bernard L. Madoff Investment Securities.

În plină criză economică, în perioada 2007-2009, autoritățile au descoperit faptul că Madoff a delapidat, timp de 48 de ani de activitate, 65 de miliarde de dolari.

Finanțistul și-a făcut timp de mulți ani la rând, prietenii strânse cu principalii jucători din sectorul financiar și și-a folosit această rețea de cunoștințe pentru a crea ceea ce a devenit cel mai mare caz de fraudă financiară din istoria SUA.

Bernie Madoff și-a convins numeroși prieteni bogați să devină investitori în firma sa, și a obținut de la aceștia recomandări pentru ca și alți investitori să se implice în afacere. El s-a apropiat de reprezentanți ai autorităților de reglementare din industria financiară.

Cei mai bogați americani i-au căzut în plasă

Faptul că în firma sa au investit persoane de renume a dus la o creștere a vizibilității acesteia. Acest lucru i-a determinat și pe alti oameni de afaceri să investească în această schemă.

Odată cu trecerea timpului Madoff a atras investiția unor politicieni celebri , directori de corporații, celebrități de la Hollywood, organizații non-profit, fonduri de pensii și universități.

Pentru mai mulți ani, toți cei care au investit au avut parte de profit, însă nu suficient de ridicate pentru a trezi suspiciuni la scară largă. În realitatea, profiturile investitorilor nu veneau din investiții la burse, ci dintr-o schemă de tip Ponzi de proporții colosale.

Printre numele celebre care au fost păgubite de către Bernie Madoff s-au numărat Larry King, Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel și supraviețuitor al Holocaustului și Fred Wilpon, proprietarul New York Mets.

Frauda realizată de Madoff a depășit cu ușurință toate escrocheriile anterioare, inclusiv cea a lui Charles Ponzi, în urmă cu un secol. Ajuns la 71 de ani, Madoff a fost judecat, găsit vinovat pentru 11 capete de acuzare și condamnat la 150 de ani de închisoare.

Bernie Madoff a murit la 82 de ani având mai multe probleme de sănătate precum insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *