Multe persoane considera ca băutura cu hamei nu este chiar atât de bună când vine vorba de silueta. Acest lucru este dovedit de diferitele expresii legate de impactul său asupra corpului, „burta de bere” de exemplu. Dacă pe moment berea oferă o senzație dulce de calmare a setei, aceasta ar veni totusi cu un „cadou” pentru centura abdominală. Adevărat sau fals?
Gradul de alcool, principalul vinovat
În toată această poveste, nu totul este negru sau alb. Da, berea te poate îngrașa din două motive. În primul rând, pentru că, indiferent de ce punem în gură, dacă o facem într-o cantitate prea mare, corpul va stoca caloriile. Dacă „sarirea calului” este prea frecventă, prin urmare ne expunem inevitabil riscului de creștere în greutate.
În al doilea rând, deoarece băutura conține alcool. Aceasta înseamnă că există etanol, o moleculă destul de energică. Prin comparație, un gram de zahăr reprezintă 4 calorii, un gram de etanol reprezintă 7. Fără a uita că berea conține și carbohidrați. În mod clar, cu cât berea are un gust mai alcoolic și, prin urmare, este mai puternică, cu atât lichidul este mai caloric.
Cel mai scăzut alcool caloric
Dacă se bea ocazional și gradul de alcool nu este prea mare, pericolul este mai mic. Berea este chiar alcoolul cu cele mai puține calorii. Este alcătuita din aproximativ 90-95% apă, cereale, carbohidrați, minerale, vitamine și alcool.
Drojdia, hameiul și orzul oferă vitamine din grupul B, în special vitamina B12, interesantă pentru vegetarieni, precum și vitamina B9 (sau acidul folic), care contribuie la scăderea riscului cardiovascular. Orzul oferă și fibre solubile, bune pentru tranzitul intestinal, pentru reglarea colesterolului și a zahărului din sânge. Dovezile științifice nu sunt perfecte, dar se pare că hameiul are proprietăți anti-stres și calmante. Berea conține minerale, esențiale pentru buna funcționare a corpului nostru, precum si siliciu, potasiu și magneziu.
Fii atent la companie
Dacă berea consumată în cantități mari lasă urme, pot fi identificați și alți vinovați. Deoarece gustul este ușor, de obicei bem mult. Și apoi mâncarea asociată cu acesta, arahide, chipsuri etc., este adesea de proastă calitate, foarte sărată și îți face sete.
Pentru a limita daunele, deci depinde de noi să cunoaștem motivul, să păstrăm și să monitorizăm doza de alcool. Dar puteți opta și pentru așa-numitele beri „fără alcool”, care, prin definiție, sunt mai sănătoase. Bineînțeles, există carbohidrați din cereale, dar există sistematic mai puține calorii, deoarece există mai puțin alcool. În comparație cu o bere la 5 grade, cea fără alcool are cu 30 până la 40% mai puține calorii. Chiar dacă unele fabrici de bere pot adăuga zahăr sau sirop de glucoză în timpul fabricării.
În cele din urmă, putem evita două capcane. Așa-numitele beri „ușoare”, pe de o parte, dacă sunt în carbohidrați, nu sunt în alcool. Pe de altă parte, berile aromate, care conțin adesea zahăr suplimentar.