Berea fara alcool este prima optiune a persoanelor care vor sa renunte la alcool din cauza unei afectiuni a ficatului sau a celor care pur si simplu nu tolereaza alcoolul si vor sa se racoreasca intr-o zi de vara. Insa aceasta bautura prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, mai ales daca vorbim despre berile fara alcool cu adaosuri, asa cum sunt berile cu arome.
Sa vedem care sunt beneficiile, dar si posibilele efecte negative ale consumului de bere fara alcool!
Berea fara alcool: beneficii pentru sanatate
Berea fara alcool are numeroase beneficii in comparatie cu berea care contine alcool: ajuta la refacerea musculara, contribuie la sanatatea oaselor, reduce nivelul de colesterol „rau” din sange, care favorizeaza aparitia bolilor de inima, dar protejeaza in acelasi timp si ficatul. De asemenea, berea fara alcool creste pofta de mancare, un aspect important daca esti subponderal.
Iata care sunt beneficiile consumului de bere fara alcool pentru corp si minte.
Reduce riscul de boli de inima. Mai multe studii au aratat ca berea fara alcool, consumata cu moderatie, imbunatateste circulatia sangelui si previne astfel hipertensiunea arteriala, principala cauza a bolilor cardiovasculare, precum infarctul, accidentul vascular cerebral sau boala arteriala coronariana. Acest studiu, de exemplu, a relevat ca riscul de tromboza, adica cel de formare a cheagurilor de sange in artere, este mai redus in randul consumatorilor de bere fara alcool. De asemenea, o alta cercetare, realizata pe subiecti umani cu varste cuprinse intre 58 si 79 de ani, indica faptul ca fenolii din berea fara alcool pot reduce riscul de ateroscleroza, o afectiune care consta in ingustarea arterelor ca urmare a depunerilor de grasime.
Te binedispune
Stim ca bauturile alcoolice pot stimula productia de dopamina la nivelul creierului, dar putini stiu ca acelasi efect il are si berea fara alcool, arata un studiu publicat in revista Nature in 2013. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos si este responsabila de nivelul fericii, influentand optimismul si motivatia. In cadrul acestei cercetari, oamenii de stiinta au masurat, prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), nivelul de dopamina a 49 de barbati care consumau frecvent bere fara alcool sau bauturi energizante. Ei au descoperit ca barbatii care obisnuiau sa consume bere fara alcool aveau niveluri semnificativ mai ridicate de dopamina la nivelul creierului. Un alt studiu, recent, a confirmat aceste rezultate.
Te hidrateaza si previne riscul de pietre la rinichi
Pentru ca are in compozitie minimum 90% apa, berea fara alcool este o bautura indicata in sezonul cald, care poate preveni deshidratarea. Desigur, asta nu inseamna ca poti sa inlocuiesti complet apa plata cu berea fara alcool! De asemenea, berea fara alcool contine compusi cu efect izotonic, la fel ca bauturile de rehidratare pentru sportivi.
Deshidratarea este deosebit de periculoasa, mai ales in randul seniorilor, fiind asociata cu un risc crescut de pietre la rinichi si, in cazurile grave, chiar la insuficienta renala. Cand organismul sufera din cauza lipsei de apa, apar probleme precum: digestie lenta, acumularea de grasimi pe artere, puls slab, tulburari de vedere, dificultati de respiratie, dureri abdominale sau pierderea constientei.
Te ajuta sa dormi mai bine
Spre deosebire de bauturile alcoolice, care perturba somnul – in ciuda opiniei generale, conform careia alcoolul te-ar ajuta sa dormi mai bine, ceea ce este complet fals, pentru ca acesta impiedica faza de somn adanc, cea in care corpul se regenereaza –, berea fara alcool chiar are efect sedativ.
Potrivit unui studiu publicat in jurnalul PloS One, hameiul din berea fara alcool are proprietati sedative, gratie efectului sau asupra productiei de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmitator care are un rol important in reglarea ciclului somn-veghe, ajuta la reducerea stresului, a tensiunii nervoase si amelioreaza starile de anxietate.
Benefica pentru sanatatea oaselor
Cerealele si hameiul din compozitia berii fara alcool sunt surse importante de siliciu, un mineral esential pentru mentinerea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza, dar nu numai. Siliciul ajuta la formarea si, ulterior, la rezistenta dintilor, cartilajelor, tendoanelor, parului si unghiilor. De asemenea, confera suplete pielii si elasticitate peretilor vasculari.
Prin urmare, consumul de bere fara alcool poate preveni probleme precum ateroscleroza, aparitia ridurilor sau a cariilor dentare, caderea parului sau ruperea unghiilor. In plus, siliciul ajuta si la asimilarea fosforului, un mineral esential pentru sanatatea creierului.
Indicata sportivilor si pentru ameliorarea simptomelor de raceala
Fenolii din berea fara alcool au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, contribuind astfel la reducerea inflamatiilor din corp. Un studiu realizat pe un grup de sportivi a relevat ca berea fara alcool poate reduce crampele musculare resimtite dupa efortul intens si ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala, dar si ale astmului, precum nasul infundat, lacrimarea excesiva a ochilor, tuse, stranut sau dureri in gat.
Sursa excelenta de vitamine si minerale
Pe langa siliciul continut, berea fara alcool este o sursa importanta de alte vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului, precum:
- Vitamina B2 (riboflavina) – ajuta la oxigenarea tesuturilor si confera energie
- Vitamina B3 (niacina) – ajuta la reducerea colesterolului din sange si imbunatateste functia cerebrala
- Vitamina B6 (piridoxina) – asigura regenerarea celulelor si sprijina productia de trombocite
- Vitamina B7 (biotina) – sprijina metabolismul zaharului si al grasimilor din alimente si ajuta la utilizarea eficienta a energiei
- Vitamina B9 (acid folic) – imbunatateste circulatia sangelui si este esentiala pentru buna dezvoltare a fatului
- Vitamina B12 (cobalamina) – sprijina productia de celule rosii si asigura buna functionare a celulelor nervoase
- Calciu – ajuta la dezvoltarea si mentinerea sistemului osos
- Potasiu – controleaza contractia musculara, regleaza bataile inimii si protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular si nervos
- Zinc – intareste sistemul imunitar si reduce simptomele asociate racelii si gripei
- Fier – ajuta la transportarea oxigenului si a substantelor nutritive catre toate organele
- Sodiu – faciliteaza absorbtia de apa in tesuturi si ajuta la reglarea presiunii arteriale
Berea fara alcool: posibile reactii adverse
Acum, ca am enumerat aceste beneficii ale berii fara alcool, te-ai putea gandi ca este o bautura panaceu. Departe de noi gandul de a-ti prezenta berea fara alcool ca pe o sursa vitala, mai ales ca are si anumite dezavantaje daca este consumata excesiv. Stii deja: ce-i prea mult strica! Sa vedem insa care sunt si partile negative ale consumului de bere fara alcool.
Nu este indicata soferilor si fostilor alcoolici
Multa lume alege sa limiteze cantitatea de alcool consumand bauturi precum berea fara alcool. De asemenea, este alegerea multor soferi care vor sa se bucure de un gust oarecum similar berii cu alcool, urcandu-se apoi la volan, increzatori ca astfel nu consuma alcool. Insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple, pentru ca multe beri din comert care revendica apelativul „fara alcool” au, de fapt, concentratii de alcool intre 0,05% si 1,2% sau chiar 2,5%. Astfel, consumand aproximativ trei beri de acest tip, va puteti atrage suspendarea carnetului de sofer, cantitatea de alcool din sange fiind suficienta pentru a fi detectata de aparatul etilotest.
In plus, gustul berii fara alcool poate determina un fost consumator cronic de alcool sa isi reia vechile obiceiuri nocive. Pana si mirosul acestor tipuri de bere poate incuraja consumul de bauturi alcoolice. Prin urmare, cere sfatul unui medic inainte sa faci aceasta alegere, pentru ca riscul de recidiva este destul de crescut.
Nu este recomandata la cura de slabire
Spre deosebire de berea cu alcool, care contine aproximativ 43 de calorii la suta de mililitri, cea fara alcool este mai saraca in calorii (are doar 19 calorii la suta de mililitri), dar contine cantitati destul de ridicate de carbohidrati, care „nu fac casa buna” cu regimul de slabire. Acesti carbohidrati sunt, de fapt, zaharuri, care uneori pot fi naturale, provenite din cereale, dar alteori pot fi adaugate, sub forma zaharului rafinat, mai ales in cazul berilor cu arome, cum ar fi cele cu lamaie, zmeura sau grepfrut.
Consumul excesiv de bere fara alcool indulcita poate duce astfel la acumularea kilogramelor, dar si la aparitia cariilor dentare. In plus, persoanele diabetice trebuie sa limiteze sau chiar sa evite consumul de bere fara alcool care contine zahar, sucroza sau orice alt indulcitor, pentru ca aceste ingrediente pot duce la cresterea glicemiei.
Prin urmare, tine cont atat de beneficiile berii fara alcool, cat si de potentialele riscuri. Si nu uita: moderatia este cheia!