Berea, băutura preferată a românilor, s-ar putea scumpi în acest an cu 20% din pricina creșterii prețurilor la energie electrică și la materii prime. De departe, cei mai afectați sunt micii producători.
În aceste condiții, o halbă sau o sticlă de bere va costa, la vară, semnificativ mai mult decât în prezent. Producătorii caută, astfel, soluții ca să reziste cheltuielilor în creștere cu electricitatea.
“Noi, păstrând temperaturi scăzute pentru bere atât în perioada de fermentație, cât și în perioadele de păstrare, camerele frigorifice consumă destul de multă energie electrică și ne afectează foarte mult. Încercăm să mutăm foarte mult partea de producție în timpul zilei și să folosim panourile fotovoltaice. Suntem în discuții să ne montăm panouri fotovoltaice pe toată hala de producție și așa sper să reducem mult, peste 50% din costuri”, a spus Ștefan Iordache, producător de bere artizanală.
Bere mai scumpă din această vară. “Cei mai expuși sunt micii producători”
La rândul lor, marile companii internaționale prezente pe piața din România se pregătesc să scumpească berea, cu aproximativ 20%.
Producătorii susțin că sunt nevoiță să facă acest lucru din cauză că au crescut foarte mult costurile de producție. Facturile pentru curent au crescut cu 50%, în timp ce materia primă s-a scumpit cu aproape 30%.
Patru fabrici mici producătoare de bere din Capitală au intrat în faliment în 2021.
“Cei mai expuși sunt micii producători. România, de altfel, a înregistrat un număr în creștere de producători de bere de talie mică, deci mici afaceri familiale. Pentru acest segment de producție, interdicțiile și măsurile luate în contextul pandemic au venit ca un obstacol mai consistent”, a spus Julia Leferman, de la asociația “Berarii României”.
Cei mai mulți români consumă bere blondă, licoarea cu hamei la PET este favorita, urmată de cea îmbuteliată în sticle.