Prima pagină » Actualitate » Benjamin Netanyahu, premierul Israelului avertizează că un Guvern de coaliţie ar fi un dezastru

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului avertizează că un Guvern de coaliţie ar fi un dezastru

31 mai 2021, 08:55,
George Cristian în Actualitate

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că un nou guvern de unitate propus ar fi „un pericol pentru securitatea” țării. El a cerut politicienilor de dreapta să nu susțină un acord după ce liderul ultra-naționalist Naftali Bennett a spus că se va alătura discuțiilor cu centristul Yair Lapid.

Lapid are până miercuri timp să formeze un nou guvern de coaliție, după ce premierul Benjamin Netanyahu nu poate asigura singur o guvernare.

Era de ”domnie” al lui Benjamin Netanyahu s-ar putea încheia după 12 ani

Dacă negocierile vor acea succes, s-ar încheia ”domnia” premierul Benjamin Netanyahu care are cel mai longeviv mandat din istorie. Netanyahu, care este judecat pentru fraudă, a ajuns la o majoritate decisivă la alegerile generale din martie. A fost al patrulea vot neconcludent al țării în doi ani – și din nou nu a reușit să-și asigure aliații coaliției.

„Nu formați un guvern de stânga – un astfel de guvern este un pericol pentru securitatea și viitorul Israelului”, a declarat premierul care a fost la putere de 12 ani și a dominat politica israeliană de o generație.

Netanyahu l-a acuzat pe Bennett că „induce în eroare publicul” și că a comis „fraudă secolului” – o referire la promisiunile anterioare ale liderului partidului Yamina de a nu-și uni forțele cu Lapid.

Bennett, în vârstă de 49 de ani, a anunțat anterior că partidul său se va alătura discuțiilor pentru a forma o coaliție de guvernare.

„Domnul Netanyahu nu mai încearcă să formeze un guvern de dreapta, pentru că știe foarte bine că nu există. El caută să ia cu el întreaga tabără națională și întreaga țară, în ultima sa poziție personală”, A spus domnul Bennett.

„Voi face totul pentru a forma un guvern de unitate națională cu prietenul meu Yair Lapid”.

Înainte de anunț, mass-media israeliană a raportat că, în conformitate cu termenii propuși ai acordului, domnul Bennett îl va înlocui pe domnul Netanyahu în funcția de prim-ministru și, mai târziu, va da loc domnului Lapid, în vârstă de 57 de ani, printr-un acord de rotație. Aranjamentul nu a fost confirmat oficial.

Premierul Benjamin Netanyahu a suferit o înfrângere în alegeri

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a putut să asigure suficiente locuri pentru a forma un nou guvern. Previziunile au plasat partidul Likud al lui Netanyahu și aliații săi cu cel puțin șapte locuri mai puţine decât pragul de 61 din parlamentul de 120 de locuri.

Între timp, principalul lider al opoziției, Yair Lapid, al cărui partid centrist Yesh Atid a câştigat 16 locuri în Knesset, s-a declarat „mândru” de realizarea „enormă” a partidului său.

„Am început deja în această seară (n.red. 24 martie 2021) să purtăm discuții cu unii dintre liderii blocului pentru schimbare și voi continua în următoarele zile”, a spus el, adăugând că va „face tot posibilul pentru a stabili un guvern sănătos în statul Israel „.

Israelul a fost prins într-un conflict cu Hamas

Instabilitatea politică din Israel a venit în momentul în care, în Fâșia Gaza s-au dus lupte cu Hamas. Vorbim despre un conflict sângeros în care au fost lansate mii de rachete de o parte și de cealaltă, ducând la uciderea a sute de persoane printre care și zeci de femei şi copii.

După 9 zile de conflict, în urma unui armistiţiu, atât cei din Hamas (consideraţi organizaţie teroristă), cât și forțele militare din Israel au ajuns la un acord de pace.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`