Prima pagină » Informații utile » Beneficiile și utilizările culinare ale ienibaharului. Condimentul adus pentru prima oară în Europa de Columb!

Beneficiile și utilizările culinare ale ienibaharului. Condimentul adus pentru prima oară în Europa de Columb!

05 aug. 2024, 09:02,
B, , h, , în Informații utile

Ienibaharul este un condiment obținut din fructele de pădure uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Pimenta dioica, care face parte din familia mirturilor. Aroma de ienibahar amintește de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și piper.

Ienibaharul este folosit cu precădere în Caraibe, Orientul Mijlociu și America Latină. Este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma deserturi, garnituri, feluri principale și băuturi, inclusiv vin fiert sau cidru fierbinte.

Beneficiile și utilizările culinare ale ienibaharului

Numele ar putea sugera că este un amestec, dar ienibaharul este un singur condiment făcut din fructe de pădure uscate ale arborelui de ienibahar, care arată ca boabele de piper.
Arborele de ienibahar este originar din Jamaica și este cunoscut și sub numele de piper Jamaica, ”allspice” sau ”condiment nou”. A fost descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii în Lumea Nouă. Europenii au crezut că ienibaharul combină aromele mai multor condimente și l-au folosit în preparatele lor.

Fructele ienibaharului sunt cele mai valoroase părți ale plantei. Acestea sunt boabe mici, uscate, de formă sferică, care au o culoare maro închisă atunci când sunt coapte. Aceste boabe conțin uleiurile esențiale care conferă ienibaharului aroma și gustul distinct.

Ienibaharul are o aromă autentică, amintind de un amestec între scorțișoară, cuișoare și nucșoară. Acesta este folosit adesea în bucătăria internațională pentru a da mâncărurilor un gust exotic. Boabele de ienibahar sunt folosite pentru a condimenta carne, legume, sosuri, murături și băuturi, precum vinul condimentat.

Ienibaharul poate fi folosit măcinat sau întreg. Odată măcinat își poate pierde rapid gustul picant, dar restul aromelor sunt mai intense decât variantele întregi.

Boabele întregi de ienibahar pot fi folosite în tocănițe și supe, la preparate din carne de vită sau miel, precum și pentru murături de legume sau pește sau diverse tipuri de saramură.
Cel măcinat este mai potrivit în deserturi cu dovleac sau turtă dulce, dar și pentru carne, supe, tocănițe, legume. În saramură se pune alături de cuișoare întregi, semințe de muștar , boabe de piper negru, foi de dafin sau alte aromat

Proprietăți medicinale

Cantitatea de ienibahar folosită la gătit nu este de obicei suficientă pentru a fi semnificativă din punct de vedere nutrițional. Totuși, uleiul esențial are o concentrație mare de eugenol antimicrobian, antiinflamator. Poate fi folosit ca remediu pentru răceli, dureri de ovare și stomac deranjat.

De asemenea, uleiul esențial de ienibahar este utilizat în industria parfumurilor pentru aromas sa distinctă și exotică.

Cantitatea de ienibahar folosită la gătit nu este de obicei suficientă pentru a fi semnificativă din punct de vedere nutrițional. Totuși, uleiul esențial are o concentrație mare de eugenol antimicrobian, antiinflamator. Poate fi folosit ca remediu pentru răceli, crampe menstruale și stomac deranjat.

Uleiul esențial de ienibahar poate avea proprietăți analgezice, fiind utilizat în medicina tradițională pentru ameliorarea durerilor, inclusiv a durerilor de stomac și a durerilor de dinți.

Anumiți compuși din ienibahar ar putea avea potențial anticangericen, dar sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție. De aceea, este important să rețineți că beneficiile pentru sănătate ale ienibaharului nu sunt încă stabilite pe deplin și pot varia de la o persoană la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *