Beneficiile si contraindicatiile propolisului. Propolisul este un material vegetal realizat de albine. Conține un amestec de ceară și rășini prelevate din conifere (pini, brazi), precum și anumiți copaci mari, cum ar fi plopii, stejarii, salciile și mesteacănul. În stup, propolisul are funcția de a alunga microbii responsabili de infecții. Beneficiile acestui produs natural sunt cunoscute de milenii. Apicultorii pun grile pe stup pentru a-l colecta. Iarna este perioada de recoltare ideală, când propolisul este greu și mai ușor de extras. Înainte de a intra în compoziția diferitelor preparate, se spală și se elimină ceara. Această substanță rășinoasă a fost consumată de egipteni, mayași, incași, greci și romani. În Evul Mediu, propolisul era folosit pentru tratarea rănilor provocate de săgeți.
Care sunt proprietățile propolisului?
Propolisul are mai multe proprietăți interesante. Este deosebit de apreciat pentru acțiunea sa expectorantă (curăță tractul respirator), antiinflamator, antispasmodic și antiseptic (dezinfectează rănile și rănile). Datorită efectului său antitusiv, ameliorează tusea.
Beneficiile si contraindicatiile propolisului
Propolisul este indicat în:
tuse și afecțiuni respiratorii (răceli, bronșită, laringită, sinuzită)
infecții ale urechii;
afecțiuni ale gurii, cum ar fi gingivita (inflamația gingiilor), parodontita (inflamația țesuturilor care înconjoară dinții), ulcerații bucale, dureri dentare și eliminarea plăcii;
inflamație intestinală și aciditate gastrică;
dureri musculare și articulare;
infecții virale (condiloame) și fungice (piciorul sportivului și alte infecții cu drojdii);
acnee, răni și arsuri minore
Propolisul este uneori contraindicat
Propolisul este contraindicat la persoanele alergice la produsele făcute de albine precum laptisorul de matca și polenul.
Beneficiile si contraindicatiile propolisului: efectele secundare
Propolisul poate provoca reacții alergice, probleme respiratorii ușoare și insuficiență renală.