Adăugarea acestor mirodenii mici în dieta zilnică îți poate oferi o doză de vitalitate atât de necesară în sezonul rece. Cuișoarele provin de la plantele tropicale perene din Indonezia. Ele au fost folosite de secole în diferite bucătării, precum cele indiene, thailandeze și indoneziene. Ca parte a medicinei tradiționale antice, beneficiile cuișoarelor au vindecat și combătut mai multe boli debilitante. Cuișoarele au proprietăți antibacteriene și calmează inflamațiile dureroase. Aceste surse incredibile de minerale (în special mangan), acizi grași omega-3, fibre și vitamine ne oferă beneficii multifuncționale pentru sănătate, însă au și câteva contraindicații.
Beneficii și contraindicații cuișoare
Cuișoarele sunt folosite în bucătărie pentru aroma lor puternică, dar și pentru că au diverse beneficii sănătate. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor care merită menționate.
Proprietăți antiinflamatorii. Eugenolul este o substanță antiinflamatoare puternică. Eugenolul din cuișoare este cunoscut pentru reducerea markerilor care induc inflamația în sânge – citokinele, ceea ce poate ajuta în caz de inflamații, cum ar fi artrita. Acest lucru este valabil și pentru uleiul esențial de cuișoare, care poate combate inflamațiile de la nivelul cavității orale și gâtului.
Ajută la ameliorarea durerii. Cuișoarele sunt un analgezic natural cu proprietăți antiinflamatorii și anestezice locale (de amorțire). Prin urmare, extractul de cuișoare poate paraliza temporar terminațiile nervoase atunci când este aplicat local. Acest efect de ameliorare a durerii ajută la tratarea afecțiunilor precum durerile de dinți, durerile musculare și durerile de cap. Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni producerea de substanțe inflamatorii precum prostaglandinele și citokinele, care inițiază durerea în corp.
Ajută la îmbunătățirea sănătății orale. Cuișoarele au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și analgezice care pot ajuta la ameliorarea durerilor de dinți, la improspatatrea respirației și la promovarea sănătății orale. Poți pune puțîn ulei de extract de cuișoare pe o dischetă și să-l aplici pe zona dureroasă pentru a ameliora durerile de dinți și gingiile inflamate. Dar, dacă situația nu se ameliorează, caută ajutor medical.
Proprietăți antimicrobiene. Proprietăți antibacteriene și antifungice ale cuișoarelor fac din acestea un remediu excelent pentru multe infecții. Uleiul de cuișoare poate fi folosit pentru a distruge bacteriile și ciupercile din gură, gât, urechi și piele. Conform cercetărilor, uleiul de cuișoare a inhibat creșterea listeriei, o altă bacterie comună cunoscută pentru cauza bolilor cu transmitere alimentară. Acest lucru sugerează că uleiul de cuișoare ar putea fi benefic pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare.
Proprietăți antiparazitare. Cuișoarele au proprietăți puternice antiparazitare, ajutând la eliminarea paraziților intestinali precum nematodele și promovând un sistem digestiv sănătos.
Efecte secundare și potențiale interacțiuni cu medicamente
Datorită lipsei de cercetări, efectele secundare ale cuișoarelor rămân sub semnul întrebării.
În cazuri rare, sugarii și copiii au experimentat leziuni hepatice, convulsii și alte anomalii după ingestia uleiului de cuișoare nediluat. Uleiul de cuișoare conține, de asemenea, cantități mari de eugenol, care pot duce la efecte secundare grave, cum ar fi convulsii și leziuni hepatice dacă sunt ingerate cantități foarte mari. Din acest motiv, uleiul esențial de cuișoare nu ar trebui ingerat.
Suplimentele de cuișoare pot interacționa cu mai multe medicamente, inclusiv cu:
Medicamentele pentru subțierea sângelui. Suplimentele de cuișoare pot interfera cu capacitatea organismului de a coagula sângele și pot crește riscul de sângerare. Din acest motiv, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să evite suplimentele de cuișoare. Deoarece cuișoarele ar putea afecta riscul de sângerare, ar trebui să eviți să iei suplimente de cuișoare înainte de intervențiile chirurgicale.
Medicamente antidiabetice. Unele cercetări sugerează că suplimentele de cuișoare ar putea reduce nivelulde zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi periculos pentru persoanele care iau medicamente pentru diabet. Administrarea de suplimente de cuișoare în doze mari în același timp cu medicamentele pentru diabet ar putea duce la scăderea excesivă a zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi periculos.
Alte plante și condimente. Suplimentele de cuișoare ar putea interacționa și cu alte plante și nutrienți cunoscuți pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge, precum scorțișoara, melonul amar și aloe vera.
Studiile privind beneficiile și contraindicațiile cuișoarelor sunt limitate în acest moment, iar în prezent nu se știe dacă acestea au potențialul de a interacționa cu alte medicamente sau alte suplimente alimentare.