Prima pagină » Sanatate » Beneficiile procesului de donare de sânge. Indicații și contraindicații

Beneficiile procesului de donare de sânge. Indicații și contraindicații

01 mai 2023, 09:44,
în Sanatate

Experții spun că există o mulțime de beneficii pentru organism de la donare de sânge. Donarea de sânge a fost, este și va continua să fie o misiune onorabilă pentru fiecare ființă umană. Indiferent cât de departe a mers știința în cercetările și experimentele sale, aceasta este incapabilă să reproducă în mod artificial compoziția și funcția sângelui uman.

Prin urmare, donarea de sânge este ultima șansă de supraviețuire pentru multe persoane bolnave și nevoiașe. Conform datelor statistice, în România există o lipsă de donatori de sânge, motiv pentru care a fost organizate diverse campanii, cu scopul de a atrage voluntari pentru a dona sânge. Există multe indicații și contraindicații pentru donarea de sânge.

Beneficii donare de sânge. Pentru ce categorie de persoane este recomandată procedura

Unele dintre beneficiile donării de sânge includ reînnoirea sângelui donatorului după donare, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută donatorul să se recupereze rapid după donare sau pierderea de sânge.

Donarea de sânge este indicată pentru multe boli, cum ar fi hipertensiunea arterială. Procesul de donare, este, de asemenea, util pentru femeile aflate la menopauză. Aspectul moral este, de asemenea, un avantaj important – fiecare donator se simte bine emoțional să fie salvatorul cuiva.

Persoanele active au dreptul la două zile libere de la locul de muncă atunci când donează sânge și pot primi, de asemenea, o plată în bani sau un bon de masă, dacă doresc. Printre contraindicații se numără bolile infecțioase, parazitare, somatice, oculare, cutanate și multe alte boli, adică toate bolile care pot fi transmise prin sângele donat la primitor sau care pot agrava starea donatorului. Alcoolismul este, de asemenea, o obiecție la donarea de sânge, deoarece modifică compoziția biochimică a sângelui.

Dezavantaje ale donării de sânge. Ce spun specialiștii?

După donarea de sânge, donatorul se simte slăbit, amețit. După donarea de sânge, conținutul de hemoglobină din sângele donatorului scade, adică este necesară o terapie de refacere. Trebuie să se aleagă o clinică de donare de sânge de încredere, deoarece o serie întreagă de boli pot fi transmise prin intermediul acului. În cele din urmă, persoanele care donează sânge în mod regulat devin dependente de procedură și au nevoie de extrageri constante de sânge.

În concluzie, trebuie spus că, în ultimii ani, statul a depus eforturi active pentru a sprijini demersul de donare de sânge, formând atitudinea cetățenilor față de donarea de sânge și componentele sale, precum și față de aspectele morale ale donării de sânge. Și acestea nu sunt toate eforturile care vizează formarea conștiinței publice cu privire la donarea de sânge. Așadar, depinde de fiecare dintre noi să decidem pentru noi înșine dacă să salvăm viața cuiva sau să rămânem indiferenți.

Chiar dacă procesul are multe beneficii, donarea de sânge trebuie efectuată doar după un consult cu medicul. Se recomandă să vă odihniți după donarea de sânge. Lichidele suficiente pot compensa lipsa de lichide din organism în câteva ore. După donare, organismul generează mai repede celule noi. Toate celulele roșii din sânge sunt înlocuite în 3-4 zile, iar celulele albe din sânge în 3 săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`