Beneficiile pentru sanatate ale ridichilor. Ridiche albă, ridiche roșie sau ridiche neagră, această legumă din familia cruciferelor este crocantă și răcoritoare. Scăzuta de calorii, este un aliat important in procesul de slăbire. Descoperiți beneficiile pentru sănătate ale ridichilor!
Ridichile sunt una dintre cele mai bogate legume din apă (93 până la 95%) după castraveți, dovlecel și salată verde. Astfel, participă la buna hidratare a organismului. Dar nu este singura sa calitate nutritivă!
Un furnizor de vitamina C și minerale
Ridichile nu conțin calorii, nici grăsimi și sunt aproape fără carbohidrați. Dar sunt o sursă excelentă de vitamina C și nutrienți. Această vitamină, împreună cu zincul și fosforul, vă pot ajuta să combateți pielea uscată, acneea și erupțiile cutanate. Vitamina C stimulează, de asemenea, sistemul imunitar, ajută la reglarea metabolismului și ajută la transformarea grăsimilor în energie.
Această legumă este, de asemenea, bogata in potasiu, calciu, magneziu, fier, sulf, esențiale pentru intregul organismu.
Beneficiile pentru sanatate ale ridichilor
Ridichea curăță
Ridichile, în special cele negre, conțin compuși de sulf cu proprietăți colagogice. „Ridichile cresc secreția și fluiditatea bilei, ceea ce promovează o bună eliminare a grăsimilor și toxinelor. De asemenea, facilitează regenerarea celulelor hepatice, ceea ce o face un bun detoxifiant pentru sistemul hepatic”, explică Véronique Liégeois, dietetician-nutriționist francez.
Ridichia are grija de sănătatea inimii
Ridichiul conține diferiți antioxidanți (vitamina C, provitamina A, seleniu, zinc). Este o deosebit de bună sursă de antocianine, flavonoide care conferă ridichii culoarea roșie si care ajută la menținerea inimii în formă. „Antioxidantii are grija de inima și vasele de sange, contribuind la scăderea colesterolului și a homocisteinei, o substanță care crește riscul bolilor cardiovasculare.
Ridichea omoara ciupercile
Ridichile sunt un agent antifungic natural. Sucul de ridichi conține enzime foarte eficiente împotriva Candida albicans, ciuperca responsabilă de infecțiile cu drojdie.
Ne menține hidratati
Conținutul ridicat de apă din ridichi ajută la hidratarea pielii feței și a corpului. Hidratarea corectă ajută la menținerea nivelului energetic bun, îmbunătățește starea de spirit și ajută la inhibarea infecțiilor renale.
Stimulează sistemul digestiv
Ridichile sunt bogate în fibre, care ajută sistemul nostru digestiv să funcționeze mai bine și să gestioneze intr-o mai buna masura glicemia. Un alt avantaj: cresc aportul de oxigen proaspăt în sânge în caz de icter sau hepatită.
Ridichile ajută la prevenirea cancerului
Ridichile conțin diferiți antioxidanți care sunt de mare ajutor în prevenirea cancerului: izotiocianati, antocianine, kaempferol, peroxidază. Aceste elemente sunt mai ridicate în ridichea neagră decât în alte soiuri. „Ele inhibă și încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase”, spune dieteticianul Véronique Liégeois. Au o acțiune preventivă împotriva anumitor tipuri de cancer (cancerul pulmonar, ovarele, colonul și rinichii). Dar pentru a beneficia de avantajele lor, trebuie să le consumi de mai multe ori pe săptămână.
Aceasta leguma nu este recomandată în unele cazuri. „La fel ca toate plantele crucifere, ridichile pot provoca balonare, dureri abdominale și chiar diaree”, spune Véronique Liégeois. Prin urmare, este mai bine să limitați consumul dacă suferiți mi ales de sindromul intestinului iritabil. De asemenea, evitați ridichile si în cazul obstrucției canalelor biliare (asa numitele pietre).