Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului

02 oct. 2020, 09:51,
în Sanatate

Credem că știm totul despre el și totuși continuăm să-l descoperim. Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Fie că este verde, alb sau negru, iata care sunt beneficiile ceaiului!

Menține tinerețea arterelor

Numeroase studii arată că consumul regulat de ceai verde scade mortalitatea cardiovasculară. Acest efect se datorează în principal concentrației sale de flavonoide, în special catehine. Antioxidanți puternici, aceste substanțe acționează împotriva oxidării colesterolului și formării plăcii aterosclerotice, previn formarea cheagurilor, reduc inflamația din trombocitele din sânge și peretele arterial și dilată arterele. Cu 3 căni pe zi, scăderea riscului de infarct miocardic este de 19%, iar cea de accident vascular cerebral este de 14%.

Stimulează fără excitare

Cofeina sa (teina) nu este absorbită la fel ca cafeaua. Taninurile și L-teanina, un aminoacid, întârzie asimilarea acestuia. Prin urmare, nu există un impuls, ci o stimulare ușoară răspândită în timp.

Atenție, totuși, dacă sunteți sensibil la cofeină: evitați ceaiul după ora 17:00 sau aruncați prima apă pentru perfuzie, deoarece cofeina se dizolvă imediat, spre deosebire de flavonoide.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului: scade riscul de diabet

Un studiu japonez din 2006 a arătat că scăderea a fost de 42% la cei care au consumat cel puțin 3 căni de ceai verde pe zi, cu o scădere a zahărului din sânge, a insulinei și a rezistenței la insulină. Acest studiu evidențiază rolul catechinelor. Acest efect preventiv se datorează acțiunilor lor antioxidante și antiinflamatorii, impactului benefic asupra florei intestinale și capacității lor de a inhiba enzimele de absorbție a glucozei din intestin.

Ajută la menținerea siluetei

Se estimează că consumul a cel puțin 4 căni de ceai verde pe zi scade absorbția grăsimilor din intestin, limitează producția de adipocite unde se acumulează grăsimi corporale, crește oxidarea grăsimilor și inhibă producția acestora.

Consolidează oasele

Studiile arată că celulele care formează osul (osteoblaste) sunt mai active atunci când bei ceai, iar cele care îl absorb (osteoclastele) sunt încetinite. Se crede că acest efect se datorează catechinelor. Alte studii indică faptul că riscul de fractură este redus, cu 1 până la 3 căni pe zi, nu mai mult.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului: previne ulcerul gastric

Potrivit mai multor studii, catechinele sale par să inhibe creșterea unei bacterii, Helicobacter pylori, care, prin proliferarea în stomac, declanșează inflamația responsabilă de 90% din gastrita cronică, care uneori poate provoca ulcer.

Ar putea preveni anumite tipuri de cancer

Consumul regulat de ceai verde (4-5 căni pe zi) este asociat cu o reducere a multor tipuri de cancer, de sân, prostată și piele.

Potrivit mai multor mii de studii, EGCG ar putea fi capabil să interfereze cu procesele utilizate de celulele canceroase pentru a crește și a invada organele. Ar promova autodistrugerea lor și ar inhiba formarea vaselor de sânge, permițând dezvoltarea lor.

Limiteaza aparitia cariilor

Catehinele ar încetini proliferarea bacteriilor în cavitatea bucală și astfel ar preveni formarea plăcii dentare. Ceaiul conține, de asemenea, fluoruri benefice în doze mici, ca protector împotriva cariilor dentare.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului: intărește sistemul imunitar

Mai multe studii au arătat beneficiul consumului de ceai în timpul infecțiilor bacteriene și virale (herpes, gripă etc.). Aceste efecte par mai mari odată cu consumul de ceai negru, care este mai bogat în theaflavine (flavonoide) cu virtuți antiinfecțioase.

Încetinește declinul cognitiv

Mai multe publicații au arătat rolul protector în dezvoltarea demențelor și bolilor neurodegenerative ale cofeinei și polifenolilor. De exemplu, un studiu chinezesc din 2008 indică o reducere de 45% a riscului bolii Parkinson, prin consumul a 23 de căni de ceai negru pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *