Nucile macadamia sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Beneficiile lor pot include pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății intestinelor și protecția împotriva unor afecțiuni precum diabetul sau bolile de inimă.
Aceste nuci au o aromă subtilă, asemănătoare untului, și o textură cremoasă. Originari din Australia, arborii sunt cultivați acum în diferite locuri din lume, cum ar fi Brazilia, Costa Rica, Hawaii și Noua Zeelandă.
Beneficiile nucilor macadamia
La fel ca majoritatea celorlalte nuci, și cele macadamia sunt bogate în nutrienți și compuși vegetali benefici. De asemenea, sunt asociate cu mai multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea digestiei, sănătatea inimii, gestionarea greutății și controlul zahărului din sânge.
Nucile macadamia sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, dar sărace în carbohidrați și zahăr. De asemenea, sunt o sursă excelentă de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, și anume moleculele instabile care pot provoca daune celulare și pot crește riscul de afecțiuni.
În plus, au unele dintre cele mai ridicate niveluri de flavonoide. Acest antioxidant luptă împotriva inflamațiilor și ajută la scăderea colesterolului. Mai mult, sunt bogate în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. Consumul unor cantități mici în fiecare zi poate ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiace.
Nucile macadamia sau miezul de nucă pot reduce foamea și pot promova senzația de sațietate, ceea ce poate favoriza pierderea în greutate. De asemenea, fibrele solubile vă ajută digestia prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice. La rândul său, acest lucru vă poate îmbunătăți sănătatea intestinală.
În general, nucile macadamia crude sunt cea mai sănătoasă formă. Cele prăjite uscat reprezintă o alternativă bună dacă nu aveți timp să le gătiți. Totuși, încercați să stați departe de versiunile prăjite în ulei, cum ar fi uleiul de palmier.
Untul de macadamia este un alt mod de a vă bucura de această nucă. La fel ca cel de arahide, acesta poate fi întins pe pâine, biscuiți și felii de fructe sau adăugat la fulgi de ovăz sau iaurt.
În cele din urmă, aceste nuci pot fi înmuiate și măcinate într-o pastă pentru a face brânză sau lapte fără lapte. Această pastă poate constitui, de asemenea, o bază pentru diverse deserturi.
Idei de preparate gustoase
Nucile macadamia pot fi consumate crude și adăugate la rețete de pâine, salate, farfurii și smoothie-uri. Ele pot fi găsite sub formă de sirop, care este folosit pentru a adăuga aromă rețetelor.
Pentru untul de nuci macadamia, puneți 500 de grame de nuci crude într-un robot de bucătărie, mărunțiți și amestecați ulterior. Compoziția se macină până se formează un amestec omogen și neted, se pune într-un recipient de sticlă și apoi se depozitează la frigider.
Pentru nuci macadamia prăjite ai nevoie de unt topit, apă și sare după gust. Înainte de toate, spargeți nucile cu un spărgător de nuci și așezați-le pe o tavă. Amestecă apa, untul topit și sarea și presară-le peste nuci. Preîncălziți cuptorul la 120 de grade Celsius și puneți tava la copt timp de 15 minute.
Pentru iubitorii de cafea rece, iată o rețetă cu nuci macadamia. Ai nevoie de 300 ml de cafea rece, ciocolata preferată, 4-6 linguri de sirop de nuci macadamia, 200 ml de lapte, nuci macadamia tocate pentru decor, îndulcitor sau zahăr în funcție de preferințele fiecăruia. Se pun într-un blender cafeaua, ciocolata, laptele și siropul. Se amestecă totul și se toarnă într-un pahar, după care se decorează.
Nucile macadamia nu trebuie consumate de persoanele care sunt alergice la alte nuci, cum ar fi arahidele, alunele, migdalele sau caju.