Prima pagină » Stiri si curiozitati » Beneficiile murelor, fructele minune pentru sănătatea ta

Beneficiile murelor, fructele minune pentru sănătatea ta

10 apr. 2024, 11:50,
în Stiri si curiozitati

Pe lângă gustul bogat și aroma delicioasă, beneficiile murelor pentru sănătate au fost descoperite încă din perioada Greciei Antice; Hipocrate le-a recunoscut importanța acum 2400 de ani.

Beneficiile murelor au fost recunoscute din Antichitate, sunt unele dintre cele mai vechi plante medicinale, originare din Orient și au ajuns și în Grecia Antică, unde au fost considerate fructe miraculoase pentru corp. Ele conțin vitamine, minerale, oligoelemente și substanțe active cu rol antiinflamator, dar au și proprietăți anti îmbătrânire și, totodată, anticancerigene.

Beneficiile murelor, conțin cel mai puternic antioxidant

Murele ne cuceresc prin aroma lor intensă și gustul dulce-acrișor, iar dacă veți descoperi numeroasele beneficii pe care le aduc sănătății, le veți iubi și mai mult. Acestea conțin cel mai puternic antioxidant: resveratrolul, unul dintre cei mai importanți compuși, care are rol în menținerea sănătății organismului. Se regăsește adesea în vinul roșu, datorită conținutului ridicat de resveratrol din struguri, dar și în mure, de unde și culoarea mov specifică. Fructele murelor sunt cărnoase, compuse, roșii și acrișoare la începutul sezonului, devenind mov închis și dulci când sunt coapte. Arbuștii cu mure se întâlnesc adesea în poieni, tufișuri, în lunci și cel mai des la marginea pădurilor. Se regăsesc în toate zonele deluroase din Europa, Orientul Mijlociu și în câteva locuri din Africa și America de Nord. Este de subliniat faptul că și cele din comerț, crescute în sere, sunt bune, dar cele cumpărate din piețe sau vândute la colț de drum sunt de cele mai multe ori mult mai aromate și gustoase.

Istoria fructelor murului este una și mai interesantă. Ele au fost valorificate în Europa pentru diverse scopuri, inclusiv medicinale, iar planta de mur a fost folosită ca zid viu pentru protecția împotriva jefuitorilor. De exemplu, grecii au apreciat murele ca remediu împotriva gutăi, iar romanii au preparat ceai din frunzele lor pentru tratarea diferitelor afecțiuni. În secolul al XVI-lea, sucul de mure a fost recunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare în infecțiile ochilor și gurii. Astăzi, există peste 100 de specii cunoscute din acest gen și peste 1.000 de hibrizi, dintre care doar o parte sunt recunoscute pentru proprietățile lor medicinale.

Murele considerate un super aliment

Specialiștii recomandă o porție de mure pe zi, ceea ce înseamnă 80 de grame sau echivalentul a 10 mure. Atât este nevoie pentru a acoperi necesarul de vitamine și minerale de care aveți nevoie pentru a profita de beneficiile acestor fructe minune. Au un conținut scăzut de calorii, carbohidrați și grăsimi, dar sunt bogate în fibre și antioxidanți. De asemenea, există câteva studii care atestă că acest fruct minune ar avea un efect benefic în prevenirea cancerului sau a bolilor de inimă. Murele ajută și la întărirea oaselor, datorită conținutului lor ridicat de calciu, fosfor și magneziu. Acestea sunt indicate atât copiilor în procesul de creștere, cât și bătrânilor care au un risc mai mare de demineralizare osoasă. Având și proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, aceste fructe, prin conținutul lor ridicat de vitamine, minerale și oligoelemente, întăresc sistemul imunitar și ajută la detoxifierea ficatului și previn ficatul gras (steatoza hepatică). De asemenea, ajută enorm în anemie datorită conținutului lor ridicat de vitamina C, fier, și acid folic. Un alt avantaj este că se pot găti și adăuga în multe feluri de mâncare, fără prea mare bătaie de cap.

Beneficiile murelor sunt găsite doar în fruct, preparatele care se regăsesc în comerț, cum ar fi sucurile de mure sau prăjiturile, au mai multe arome de mure și coloranți decât fruct.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pericol major, la doar un click distanță. Alertă emisă de Google pentru toți utilizatorii
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Cu ce să stropești vița de vie în luna mai dacă vrei struguri mari, dulci și must din belșug la toamnă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`