Uleiul de susan este un ulei vegetal comestibil obținut din semințele de susan, fiind frecvent utilizat ca ulei de gătit în bucătăria chineză, japoneză și orientală. Uleiul de susan are un gust “nucos” și este considerat o alternativă mai sănătoasă la multe alte uleiuri de gătit datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.
Semințele de susan fac parte din familia Pedaliaceae. Acestea sunt bogate în proteine, vitamine din complexul B și antioxidanți. Uleiul de susan reprezintă o sursă bogată de acizi grași polinesaturați și compuși bioactivi naturali precum sesamina, sesamolina și tocoferol. Semințele de susan conțin 45-50% ulei comestibil și pot fi utilizate în scopuri culinare. Acesta este și motivul pentru care susanul mai este cunoscut sub denumirea de „regina semințelor oleaginoase”.
Care sunt beneficiile uleiului de susan
Protejează împotriva stresului oxidativ. Uleiul de susan conține antioxidanți naturali precum vitamina E, sesamina și sesamolina, care se dovedesc a fi benefici pentru organism, ajutând la reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ în organism este responsabil pentru boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și bolile degenerative. Uleiul de susan ajută la reducerea stresului oxidativ datorită proprietăților sale antioxidante.
Protejează împotriva bolilor de inimă. Uleiul de susan conține acizi grași polinesaturați care au activitate antiaritmică. Ajută la reducerea colesterolului din sânge și la dilatarea vaselor de sânge. De asemenea, previne ateroscleroza (depunerea grăsimilor în vasele de sânge) prin reducerea colesterolului din sânge. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de susan ajută la prevenirea problemelor cardiace și menține inima sănătoasă.
Previne problemele dermatologice. Uleiul de susan este folosit în mod tradițional pentru diverse afecțiuni și ajută, de asemenea, la vindecarea arsurilor cutanate. În plus, uleiul de susan are și proprietăți emoliente excelente și, prin urmare, este folosit ca ulei de masaj. Aplicarea uleiului de susan pe piele ajută și la vindecarea unor afecțiuni cutanate. În plus, proprietățile naturale antibacteriene ale uleiului de susan ajută în lupta împotriva bacteriilor care cauzează infecții cutanate.
Uleiul de susan hrănește bacteriile bune din intestin
Ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Uleiul de susan are proprietăți hipoglicemice. Aceasta proprietatea ajută la menținerea nivelului de glucoză din sânge la pacienții diabetici. Diabetul este o boală medicală gravă care necesită respectarea strictă a sfatului medicului. Prin urmare, se recomandă consultarea unui medic înainte de a-l utiliza pentru tratarea diabetului.
Pentru problemele stomacale. Consumul de ulei de susan ajută la evitarea constipației prin facilitarea tranzitului intestinal și lubrifierea intestinului. De asemenea, facilitează digestia prin hrănirea bacteriilor benefice din intestin. Uleiul de susan are, de asemenea, proprietăți active împotriva viermilor intestinali precum Ascaris și tenia.
Promovează oasele sănătoase. Uleiul de susan ajută la ameliorarea disconfortului și inflamației asociate cu artrita. Conține vitamina K, care îmbunătățește sănătatea oaselor. Uleiul de susan contribuie eficient la tratamentul artritei.
Protecție împotriva razelor UV. Uleiul de susan protejează împotriva deteriorării cauzate de razele UV, care pot afecta pielea. Acest efect se datorează în mare parte conținutului său ridicat de antioxidanți. Uleiul de susan protejează de 30% din razele UV, în comparație cu alte uleiuri precum cel de cocos, arahide și măsline, care pot protejează doar la 20%.
Cum de ce este numit „Regina”? Pentru ca homalaii se dau cu el. Acolo.