Prima pagină » Sanatate » Beneficiile de necontestat ale uleiului de susan. De ce susanul este cunoscut ca “regina semințelor oleaginoase”
Beneficiile de necontestat ale uleiului de susan. De ce susanul este cunoscut ca “regina semințelor oleaginoase”

Beneficiile de necontestat ale uleiului de susan. De ce susanul este cunoscut ca “regina semințelor oleaginoase”

30 ian. 2024, 10:12, 1 ,
în Sanatate

Uleiul de susan este un ulei vegetal comestibil obținut din semințele de susan, fiind frecvent utilizat ca ulei de gătit în bucătăria chineză, japoneză și orientală. Uleiul de susan are un gust “nucos” și este considerat o alternativă mai sănătoasă la multe alte uleiuri de gătit datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Semințele de susan fac parte din familia Pedaliaceae. Acestea sunt bogate în proteine, vitamine din complexul B și antioxidanți. Uleiul de susan reprezintă o sursă bogată de acizi grași polinesaturați și compuși bioactivi naturali precum sesamina, sesamolina și tocoferol. Semințele de susan conțin 45-50% ulei comestibil și pot fi utilizate în scopuri culinare. Acesta este și motivul pentru care susanul mai este cunoscut sub denumirea de „regina semințelor oleaginoase”.

Care sunt beneficiile uleiului de susan

Protejează împotriva stresului oxidativ. Uleiul de susan conține antioxidanți naturali precum vitamina E, sesamina și sesamolina, care se dovedesc a fi benefici pentru organism, ajutând la reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ în organism este responsabil pentru boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și bolile degenerative. Uleiul de susan ajută la reducerea stresului oxidativ datorită proprietăților sale antioxidante.

Protejează împotriva bolilor de inimă. Uleiul de susan conține acizi grași polinesaturați care au activitate antiaritmică. Ajută la reducerea colesterolului din sânge și la dilatarea vaselor de sânge. De asemenea, previne ateroscleroza (depunerea grăsimilor în vasele de sânge) prin reducerea colesterolului din sânge. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de susan ajută la prevenirea problemelor cardiace și menține inima sănătoasă.

Previne problemele dermatologice. Uleiul de susan este folosit în mod tradițional pentru diverse afecțiuni și ajută, de asemenea, la vindecarea arsurilor cutanate. În plus, uleiul de susan are și proprietăți emoliente excelente și, prin urmare, este folosit ca ulei de masaj. Aplicarea uleiului de susan pe piele ajută și la vindecarea unor afecțiuni cutanate. În plus, proprietățile naturale antibacteriene ale uleiului de susan ajută în lupta împotriva bacteriilor care cauzează infecții cutanate.

Uleiul de susan hrănește bacteriile bune din intestin

Ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Uleiul de susan are proprietăți hipoglicemice. Aceasta proprietatea ajută la menținerea nivelului de glucoză din sânge la pacienții diabetici. Diabetul este o boală medicală gravă care necesită respectarea strictă a sfatului medicului. Prin urmare, se recomandă consultarea unui medic înainte de a-l utiliza pentru tratarea diabetului.

Pentru problemele stomacale. Consumul de ulei de susan ajută la evitarea constipației prin facilitarea tranzitului intestinal și lubrifierea intestinului. De asemenea, facilitează digestia prin hrănirea bacteriilor benefice din intestin. Uleiul de susan are, de asemenea, proprietăți active împotriva viermilor intestinali precum Ascaris și tenia.

Promovează oasele sănătoase. Uleiul de susan ajută la ameliorarea disconfortului și inflamației asociate cu artrita. Conține vitamina K, care îmbunătățește sănătatea oaselor. Uleiul de susan contribuie eficient la tratamentul artritei.

Protecție împotriva razelor UV. Uleiul de susan protejează împotriva deteriorării cauzate de razele UV, care pot afecta pielea. Acest efect se datorează în mare parte conținutului său ridicat de antioxidanți. Uleiul de susan protejează de 30% din razele UV, în comparație cu alte uleiuri precum cel de cocos, arahide și măsline, care pot protejează doar la 20%.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Plăcintă cu urzici. Rețeta tradițională a gospodinelor din Basarabia
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025