Suntem în sezonul sărbătorilor de iarnă și, deși toată lumea așteaptă mai degrabă fripturile de Crăciun și Anul Nou, există câteva fructe tradiționale pentru această perioadă a anului care nu ar trebui să lipsească de pe mese: merele, strugurii și perele, pe lângă faptul că sunt fructe ale toamnei și se găsesc din abundență în România, au beneficii uriașe pentru organism, fiind sănătoase și oferă cantități mari de vitamine.
Începem prin a vorbi despre deliciosul măr, un fruct apreciat de secole datorită multiplelor beneficii pentru sănătate pe care le oferă. Este celebru proverbul care spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”.
Toate studiile recente indică faptul că merele au într-adevăr o multitudine de proprietăți, inclusiv o concentrație mare de antioxidanți.
Mâncatul unui măr reduce nivelul bacteriilor din gură.
Alte proprietăți conținute în fructe sunt flavonoidele, care reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
În România, merele sunt folosite pentru fabricarea de țuică sau pălincă, sunt folosite în producerea de suc de mere, se consumă sub formă de plăcintă de mere, compot sau dulceață sau ca atare. În alte țări, din măr se prepară cidru, un fel de vin din mere, un produs care a ajuns și la noi destul de consumat.
Perele
Pe lângă disponibilitatea și gustul său, este apreciat de mii de ani și pentru proprietățile sale medicinale.
Consumul regulat al acestui fruct delicios oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, în special pentru piele. Consumul acestui fruct o dată pe zi reduce riscul unor tipuri de cancer, scade tensiunea arterială, stimulează digestia și sănătatea intestinală, ajută la pierderea în greutate, elimină din organism compușii periculoși, îmbunătățește circulația și numărul de globule roșii, protejează inima și reduce inflamațiile.
De asemenea, perele vă mențin oasele mai puternice și au un efect pozitiv asupra pielii, părului și ochilor.
Struguri
Strugurii delicioși sunt un puternic antioxidant natural, deoarece conțin proantocianidine. Este, de asemenea, un agent alcalinizant, care purifică sângele. Datorită compoziției sale particulare, acest fruct are un efect diuretic benefic în cazul hiperuricemiei sau gutei și litiazei renale (favorizează eliminarea acidului uric și a sărurilor sale), al hipertensiunii arteriale sau al altor boli asociate cu retenția de lichide.
Consumul său poate preveni dezvoltarea celulelor canceroase, deoarece un compus găsit în coaja strugurilor, numit resveratrol, ajută la controlul bolii.
Pentru toate aceste beneficii pentru sănătate, este indicat să le consumăm, nu doar de Crăciun, ci pe tot parcursul anului.
De altfel, în ultimii ani, consumul de struguri de Anul Nou, un obicei „importat” din Spania, a devenit tot mai popular și în România. Tradiția spune că, de Anul Nou, la trecerea dintre ani, trebuie consumate 12 boabe de struguri în timp ce ne punem 12 dorințe, câte una pentru fiecare lună a anului ce vine. De unde vine, însă, acest obicei spaniol?
Există diferite explicații pentru această tradiție. Una dintre teoriile care însoțesc consumul celor 12 boabe de struguri de Anul Nou urmărește originile acestui obicei până în 1909. În acel an, recolta de struguri a fost foarte bună, iar producătorii din Alicante – una dintre principalele regiuni cultivatoare de viță de vie – au decis să ofere produsului o mai bună piață de desfacere, vânzându-l sub denumirea de „struguri norocoși”, în ambalaje pregătite cu doisprezece boabe de struguri, simbolizând cele douăsprezece luni ale anului. De-a lungul anilor, tradiția a fost rafinată. În zilele noastre, mulți oameni spun că strugurii simbolizează abundența și că, de fiecare dată când mănânci unul, trebuie să-ți pui o dorință. În total, 12 dorințe.
O a doua teorie spune că, de fapt, obiceiul a fost importat din Franța în Spania. Pe 2 ianuarie 1894, publicația El Siglo Futuro a inclus un articol din ziua precedentă din El Imparcial intitulat „Las uvas bienhechoras” („Strugurii binefăcători”), în care se vorbea despre obiceiul „importat din Franța, dar care a dobândit aici un statut natural”. În aceeași zi, în El Correo Militar se putea citi: „Vechiul obicei de a mânca struguri la prima lovitură de clopot de miezul nopții a reunit un număr infinit de familii într-un colocviu fratern, și toți au strigat în cor: „La mulți ani!”.
Oricare ar fi explicația reală, obiceiul nu doar că s-a perpetuat în Spania, dar, după cum vedem, s-a propagat și în alte țări, printre ele și România.