Ouăle ne oferă energie datorită proteinelor și aminoacizilor esențiali. Grăsimea pe care o conțin oferă, de asemenea, corpului nostru combustibil esențial, astfel încât să putem realiza toate activitățile noastre zilnice. Experții recomandă chiar să le consumați la micul dejun, deoarece ne oferă o senzație durabilă de plinătate și scade pofta de gustari. Prin aspectul lor sățios ne ajută să slăbim. Care sunt beneficiile consumului de ouă?
De asemenea, proteinele din ouă ne ajută să ne menținem structura: mușchii, celulele, scheletul. Datorită unui nutrient din ouă numit colină, acestea ajută la întărirea și protejarea memoriei și îmbunătățirea simțurilor. De asemenea, sunt capabile să stimuleze dezvoltarea funcției creierului.
Proprietățile lor nu se termină aici. În special, protejează ochii de cataractă, deoarece conțin doi antioxidanți, numiți luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți sunt direct legați de o protecție sporită a vederii împotriva deteriorării cauzate de razele UV. În plus, conținutul de acid folic al oului protejează femeile însărcinate împotriva spinei bifide, o malformație a măduvei spinării bebelușului.
În cele din urmă, datorită conținutului de vitamina E și în alți nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră, precum fosforul și zincul, consumul de ouă favorizează creșterea sănătoasă a unghiilor, a părului și întărește sănătatea pielii.
Care este cel mai sănătos mod de a mânca ouă?
Cel mai bun mod de a mânca oul este… crud. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le înghițiti pur si simplu. Le puteți încorpora într-o rețetă, precum celebrul și popularul mousse de ciocolată. Atenție însă la femeile însărcinate, pentru care nu este recomandat.
Evident, cea mai proastă modalitate de a găti ouă este de a le gati prea tare, prea mult timp, acestea devin cauciucate. Acest tip de gătit riscă să deterioreze structura proteică a oului și poate provoca chiar alergii. Cu toate acestea, ouăle sunt și mai digerabile atunci când gălbenușul nu este gătit, dar albusul este.
În cele din urmă, contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu există o limită reală a numărului de ouă pe care le putem mânca. Cel mai important lucru este să ne asigurăm că ne diversificăm dieta și alegem diferite surse de proteine.