Această lecitină din soia este unul dintre cei mai folosiți aditivi din prezent. Este folosită atât ca ingredient în alimente, cât și ca supliment pentru menținerea sănătății. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru a crea suplimente de lecitină. Grăsimile animale, peștele și porumbul sunt, de asemenea, folosite uneori.
Lecitina este adesea utilizată pentru îmbunătățirea memoriei, însă există și alte motive pentru care se recomandă ca supliment alimentar. Specialiștii au descoperit de-a lungul timpului alte beneficii importante, printre care se numără reducerea colesterolui „rău”, creșterea imunității, stimularea digestiei și susținerea alăptării.
Beneficiile consumului de lecitină din soia
Lecitina este un termen generic pentru a descrie o varietate de compuși grași, naturali, care se regăsesc în țesuturile plantelor sau a animalelor. A fost descoperită în secolul 19 de către chimistul francez Theodore Gobley.
Lecitina descoperită de acesta a fost extrasă dintr-un gălbenuș de ou. În prezent, lecitina se obține din semințe de bumbac, surse marine, lapte, semințe de rapiță, floarea-soarelui și, bineînțeles, soia.
Lecitina din soia se extrage din boabele crude de soia. În primă fază, este extras uleiul cu ajutorul unui solvent chimic. Apoi uleiul este procesat, iar lecitina este separată și uscată.
Printre beneficiile lecitinei din soia se numără faptul că stabilizează nivelul de colesterol.
Aceasta are un potențial mare de a influența metabolismul lipidelor. Lecitina este cunoscută pentru rolul ei important în procesarea grăsimilor și a colesterolului motiv pentru care suplimentele cu lecitină din soia pot să scadă, în mod natural, nivelul de colesterol.
Studiile au demonstrat că lecitina din soia are efecte benefice asupra funcției cognitive, contribuind semnificativ la îmbunătățirea memoriei. Lecitina din soia este de ajutor pentru cei care se confruntă cu dificultăți de concentrare și probleme cu memoria. Anumiți compuși din lecitina de soia îmbunătățesc capacitatea de memorare, starea de spirit și cogniția persoanelor înaintate în vârstă.
Rezultatele unui test au demonstrat că anumite proprietăți ale lecitinei din soia pot avea un efect pozitiv în reducerea stresului și că suplimentele cu lecitină din soia pot fi benefice în tratarea anumitor afecțiuni cauzate de stres.
Poate preveni osteoporoza
Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos care apare mult mai des în cazul femeilor, iar unul dintre motive ar putea fi reprezentat de scăderea cantității de estrogen odată cu menopauza.
Cercetările au demonstrat că produsele pe bază de soia, printre care și lecitina din soia, au potențial în a reduce apariția osteoporozei. Acest lucru se datorează isoflavonilor din soia, care acționează ca un agent antiresorptiv și de întărire a oaselor, și care, de asemenea, fixează hormonii de estrogen în corp, având un efect estrogenic benefic pentru femeile aflate la menopauză.
În general, lecitina este bine tolerată și nu cauzează reacții adverse grave. Cea mai bună opțiune este de a asimila lecitină din alimentație, printr-un consum de ouă, carne roșie, fructe de mare și legume precum soia, fasole albă și neagră, varză de Bruxelles și broccoli.
Cu toate acestea, în anumite situații, suplimentele pe bază de lecitină din soia au efecte benefice mult mai rapide, dar pot avea și câteva reacții adverse asupra organismului precum diaree, greață, dureri abdominale, creșterea cantității de salivă din cavitatea bucală și senzația de „prea plin” care poate cauza un disconfort abdominal.
Aceste efecte adverse pot apărea în cazul în care se administrează o cantitate prea mare de lecitină. Doza uzuală este de 20-30 de grame pe zi, însă poate varia în funcție de necesitățile fiecărei persoane și de recomandările date de medicul specialist. Lecitina din soia este una dintre cele mai apreciate astfel de substanțe, putând fi consumată în diferite forme, cum ar fi uleiuri, capsule, făină, granule și așa mai departe.