Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Beneficiile cartofului copt sau fiert
Beneficiile cartofului copt sau fiert

Beneficiile cartofului copt sau fiert

17 mai 2016, 09:49,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:65636;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Subevaluat mult timp din punct de vedere al beneficiilor nutritionale, cartoful incepe incet incet sa-si recapete puterea. Multi din cei aflati in goana dupa alimente cu un continut scazut de carbohidrati l-au ocolit, nestiind ca aceasta leguma contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care alunga bolile si aduc beneficii sanatatii. Iata cateva boli care pot fi ameliorate prin consumul de cartofi copti sau fierti:

DIABET
– Cartoful copt in cenusa sau in cuptor in asa fel incit sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive este recomandat diabeticilor ( reduce glicemia din sange). Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu.

Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si, la bolnavii cu complicatii chirurgicale, o revitalizare a tesuturilor, prin favorizarea proceselor de cicatrizare.

DIETA – O portie de cartofi copti, consumati cu tot cu coaja, impreuna cu o salata de varza, asigura necesarul de fibre alimentare pentru intreaga zi, inlatura senzatia de foame, stimuleaza eliminarea reziduurilor din organism.
Ca aliment dietetic, cartoful se recomanda in boli ale ficatului si ale cailor biliare, consumat fiert, facut piure sau copt.

Cartoful, medicamentul din bucataria ta! Iata ce afectiuni trateaza!

CISTITA
– cartofii fierti si cei copti consumati zilnic ajuta la alcalinizarea urinei, ceea ce are ca efect colateral optimizarea actiunii antibioticelor naturale sau de sinteza cu care se trateaza cistita.

ULCER – Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. La colitele cronice, crampe stomacale si in constipatia cronica se prepara meniuri cu cartofi fierti, din soiurile mai bogate in amidon, preparate sub forma de supe, creme, budinci, piure cu lapte, unt sau brânza de vaci. Un consum zilnic de 200-300 de grame de cartofi, timp de un an, regleaza procesele de secretie acida si reduce riscul aparitiei ulcerelor stomacale.

INDIGESTIE – cartofii fierti in coaja, sub forma de piure sau consumati ca atare, sunt indicati persoanelor care se confrunta cu indigestii frecvente. Le este recomandat un semi-repaus alimentar de 24-72 de ore, timp in care se consuma doar cartofi fierti, apoi introducandu-se, foarte gradat, si alte feluri de mancare. Atentie, insa, cartofii copti, prajiti sau fierti, consumati zilnic, in exces, pe perioade lungi de timp (de ordinul saptamanilor si al lunilor) pot produce hiperaciditate gastrica.

INSOMNIE
– vitamina B6 continuta in mari cantitati in coaja cartofilor joaca un rol esential in sintetizarea unor neurotransmitatori care induc starea de relaxare si de somn. Cartoful fiert ( fiind un slab hipnotic si calmant ) e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa.
Miezul crud al cartofilor contine anumite substante cu efecte sedative si usor somnifere. Un pahar de suc de cartofi consumat seara, inainte de ora 20, ajuta la dobandirea unui somn mai bun si mai odihnitor.

RINICHI
– La nivelul rinichilor, dizolva sarurile de calciu (oxalati, urati, fosfati) din structura calculilor renali, iar prin efectul alcalinizant si diuretic elimina acidul uric, fiind indicat in guta, glomerulonefrita, reumatism si poliartroza.

REUMATISM
– amelioararea durerilor de sciatica si dureri reumatice se recomanda: 100 g de cartofi se fierb intr-o jumatate de litru de apa. Pasta inca calda se intinde pe o carpa si se aplica pe locul dureros.

De asemenea, se foloseste si cartoful crud. Se administreaza 2 lingurite de suc proaspat obtinut din cartofi cruzi, inainte de principalele mese sau se tine un tratament mai complex pe durata a doua luni, timp in care dimineata se bea cate o ceasca de decoct combinat de cartofi, iar cu o ora inainte de masa de pranz si de cina se consuma cate un pahar de suc de cartofi.

Atat decoctul de coji de cartofi (bogat in minerale, in substante cu efect diuretic), cat si sucul de cartofi (bogat in vitamine, in substante cu efect antiinflamator) sunt utile in toate formele de reumatism, reducand inflamatia tesuturilor articulare, stopand procesele degenerative, favorizand redobandirea flexibilitatii articulatiilor.

Cand este indicat sucul de cartofi


CONSTIPATIE CRONICA
– se face o cura de 1-3 zile, in care se consuma cartofi fierti si copti in coaja. Se recomanda regim alimentar alaturi de cartofi cu : salata verde, varza, tomatele, spanacul, castravetii, telina verde, salata de sfecla rosie, uleiul virgin de masline. Se poate consuma, in fiecare dimineata si seara, un pahar de suc proaspat de cartofi, pentru reglarea florei intestinale. Pe timpul curei, se face si cat mai multa miscare, mai ales exercitii fizice pentru abdomen. Acest tratament simplu este foarte eficient, regleaza digestia si flora intestinala, aduce un aport masiv de fibre alimentare si stimuleaza peristaltismul intestinal.

IMUNITATE
– in cartofii puternic pigmentati, de culoare rosie sau galbena intensa, exista substante antioxidante cu o actiune certa de imbunatatire a imunitatii. Simplul consum al acestor cartofi, fierti in coaja, o data pe zi, pe timpul a trei saptamani, imbunatateste simtitor raspunsul sistemului imunitar la infectiile respiratorii sau la cele urinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024