Prima pagină » Sanatate » Beneficiile alergatului și de ce apare euforia alergătorului

Beneficiile alergatului și de ce apare euforia alergătorului

26 iul. 2024, 13:46,
în Sanatate

Cu toții știm cât de importantă este alergarea, însă nu toată lumea știe care sunt cele mai importante beneficii ale alergatului și cum acest sport aduce organismului și psihicului uman o doză prețioasă de energie.

Beneficiile alergatului sunt nenumărate și odată ce ați început să practicați acest tip de antrenament, nu doar că veți arăta bine, dar vă veți și simți bine, îmbunătățind semnificativ starea psihică.

Beneficiile alergatului asupra calității vieții

Unul dintre beneficiile alergatului este că ajută la menținerea sau scăderea greutății. Dacă sunteți în căutarea unei metode prin care să vă puteți menține greutatea sau prin care vă doriți să scăpați de kilogramele în plus, dar nu vreți să apelați la diferite diete, cum ar fi cea cu semințe de in care poate fi o alternativă sănătoasă, alergarea și stilul de viață sănătos sunt răspunsurile la dorințele dvs. Doar 30 de minute de alergare pot rezulta chiar și 300 de calorii arse.
Indiferent dacă optați pentru banda de alergare sau mișcarea în aer liber, ambele vă vor oferi rezultate.

Alergatul previne apariția bolilor. Pentru femei, alergatul poate contribui la scăderea riscului de apariție a cancerului de sân. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Alergarea este recomandată pentru persoanele care se află în stadiile incipiente ale diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și osteoporoziei deoarece arterele își păstrează elasticitatea, șansele de a suferi un atac de inimă pot fi reduse semnificativ.

Un alt beneficiu al alergatului este faptul că reduce stresul. Stresul poate fi un factor declanșator pentru o serie de probleme de sănătate și îți afectează starea de spirit într-un mod negativ.  De asemenea, alergatul poate diminua sau crește apetitul și influențează calitatea somnului. Când alergați, corpul produce serotonină și endorfine, adică „hormonii fericirii”, care contribuie la eliminarea stresului.

Beneficiile alergatului includ și o condiție mai bună a articulațiilor. Cu toate că există idei preconcepute eronate, cu privire la faptul că alergatul ar slăbi articulațiile, acest lucru nu este nici pe departe adevărat. Odată cu o activitate fizică mai intensă, se dezvoltă și masa osoasă și, în mod automat, și cea musculară.
Desigur, felul în care vă pregătiți pentru o sesiune de alergat este și el important, fiind recomandat să optați pentru o încălțăminte adecvată și confortabilă iar încălzirea înaintea sesiunii de alergat este esențială.

De ce apare euforia alergătorului

Euforia alergătorului este un impuls intens de bucurie după o perioadă prelungită de exerciții fizice. În timpul acestei experiențe, unii oameni pot simți, de asemenea, o reducere a nivelurilor de durere și de stres provocat de nopțile nedormite sau de problemele din viața de zi cu zi. În funcție de persoană, această stare se poate instala la 30-60 de minute de la începerea antrenamentului.
Acest interval de timp depinde, probabil, de cât de frecvent aleargă o persoană și de nivelul de rezistență al acesteia. Deși acest sentiment este asociat de obicei cu alergarea, multe alte forme de exerciții aerobice, cum ar fi ciclismul, înotul și canotajul, pot oferi o senzație similară.

Motivul pentru care apare euforia alergătorului este necunoscut, dar o teorie evoluționistă cu privire la această experiență sugerează că este o funcție a organismului de a crește șansele de supraviețuire ale unei persoane. În vremurile preistorice, pentru a ieși dintr-o situație periculoasă, era necesar ca o persoană să scape rapid prin fugă, deci este posibil ca această euforie a alergătorului să fi ajutat oamenii să alerge mai mult și mai repede, mascând, în același timp, durerea epuizării.
Declanșatorul acestei stări este creierul, care eliberează anumite substanțe chimice și hormoni.

Unele dintre aceste substanțe chimice includ:
Endorfinele care sunt produse de creier și care acționează ca receptori opioizi . Eliberarea endorfinelor are multe efecte pozitive asupra organismului, cum ar fi reducerea durerii, creșterea senzației de fericire, reducerea stresului și a anxietății și reducerea simptomelor depresiei.

Leptina care este un hormon care reglează senzația de foame și de sațietate. Unele cercetări sugerează că leptina poate juca, de asemenea, un rol în apariția euforiei de alergător. În studiile efectuate pe șoareci, s-a observat că animalele cu niveluri reduse de leptină au parcurs o distanță mai mare pe o roata de alergare decât cele care aveau un nivel mediu de leptină.

Astfel, se pare că beneficiile alergatului sunt multiple, însă este important ca înainte de fiecare antrenament să se facă un program de încălzire, iar la sfârșit un program de stretching pentru a evita pe cât posibil febra musculară.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Playtech.ro
Gestul lui Jador, după ce a fost testat pozitiv la drugtest. Artistul a fost filmat: „Să ştie lumea”
observatornews.ro
CNAS face angajări şi oferă un salariu brut de peste 40.000 de lei. Ce specialişti caută
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Inamicul letal al sănătății, prezent în orice casă. Avertismentul medicilor
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunț de ultim moment pentru familia Ganea în cazul accidentului. Breaking news!
Playtech.ro
Horoscopul runelor pentru weekend. De la mesaje despre noi începuturi, până la avertismente legate de decizii pripite
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 mai 2025
15 mai 2025