Pe lângă numeroase efecte benefice, există și contraindicații pentru împachetările cu parafină. Iată în ce situații nu sunt indicate.
Parafina este o substanță solidă, albă, formată dintr-un amestec de hidrocarburi sarurate, obținute la distilarea țițeiului. Este utilizată la fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei și a țesăturilor, ca materie primă în industria chimică și, nu în ultimul rând, la împachetări.
Împachetările cu parafină presupun aplicarea parafinei pe o anumită zonă a corpului. Această procedură este folosită în recuperarea medicală, fiind combinată adesea cu alte proceduri, cum sunt masajul și kinetoterapia. Rolul ei este a grăbi procesul de recuperare și de a ajuta pacientul să se relaxeze.
În continuare, îți vom dezvălui când sunt indicate împachetările cu parafină, ce beneficii prezintă pentru sănătate și în ce situații sunt contraindicate.
Beneficii și contraindicații pentru împachetările cu parafină
Împachetările cu parafină sunt extrem de benefice pentru sănătate. În primul rând, astfel de proceduri produc vasodilatație capilară, ceea ce înseamnă că ajută la o mai bună circulație a sângelui, în zona unde sunt aplicate. Mai mult, contribuie la activarea metabolismului local și la accelerarea procesului de recuperare medicală.
Pe de altă parte, împachetările cu parafină cresc elasticitatea, prin activarea colagenului din tendoane sau ligamente.
De asemenea, aceste proceduri au efect decontracturant și antialgic. Astfel, contracturile musculare dispar, fie că au la bază afecțiuni neuro-scheletice, fie că sunt de natură neurologică. Mai mult, durerea este ameliorată, grație reducerii contracturilor, îmbunătățirii circulației sanguine, dar și stimulării secreției de endorfine.
Având în vedere aceste beneficii, împachetările cu parafină sunt indicate în: boli reumatismale degenerative și inflamatorii, afecțiuni posttraumatice ale aparatului musculo-artro-kinetic, suferințe ale sistemului nervos periferic, circulație periferică deficitară, redarea mobilității și decontracturarea musculară.
Împachetările cu parafină prezintă și contraindicații. Acestea nu trebuie folosite în inflamații acute, insuficiență cardiorespiratrorie, hipertensiune arterială, afecțiuni dermatologice, afecțiuni canceroase și în perioada sarcinii.
Poți face împachetări cu parafină acasă?
În cazul în care nu îți dorești să mergi la un salon specializat, îți poți face împachetări cu parafină acasă. Poți achiziționa parafină din comerț, dar și un aparat, care să te ajute să o încălzești și să o aduci în forma lichidă. Recomandat este să aplici substanța pe pielea curată, spălată și uscată, care să nu conțină urme de transpirație, creme sau deodorante.
Odată încălzită, parafina se aplică pe zona cu probleme, într-un strat cât mai uniform, care să aibă o grosime de aproximativ un centimetru. După aplicare, înfășoară zona cu folie de plastic sau cu un prosop și lasă parafina să acționeze 20 de minute. După ce se întărește, o poți îndepărta cu ușurință.
Deși nu este recomandat, te poți bucura, din confortul propriei locuințe, de efectele binefăcătoare ale împachetărilor cu parafină.