Prima pagină » Actualitate » Belarus va avea bombe nucleare! Referendumul a trecut de vot
Belarus va avea bombe nucleare! Referendumul a trecut de vot

Belarus va avea bombe nucleare! Referendumul a trecut de vot

28 feb. 2022, 07:50,
în Actualitate

În contextul în care Rusia a invadat Ucraina, Belarus va avea bombe nucleare. A fost un referendum în țara vecină şi prietenă a rusiei. Cetățenii votând în cadrul referendumului că vor permite Moscovei amplasarea pe propriul teritoriu a focoaselor nucleare.

Belarus este o tară aliată a Rusiei care a intervenit în războiul din Ucraina. Oficialii de la Kiev au spus în mai multe rânduri faptul că de pe teritoriul țării menţionate mai sus au fost lansate mai multe rachete către orașe din Ucraina.

Belarus va avea bombe nucleare din Rusia

În ziua de duminică pe teritoriul Belarus s-a desfășurat un referendum pentru abandonarea statutului de țară non-nucleară. În urma votului s-a decis ca Belarus va avea bombe nucleare din Rusia. Votul a fost încununat de succes, anunță oficialii de la Minsk şi poate fi văzut că un motiv în plus de îngrijorare. Belarus şi-a câștigat independentă din 1990 față de Kremlin.

În perioada 1994 și 1996 mai multe state din fostul arc sovietic printre care și Ucraina, Kazahstan sau Belarus au renunțat la armele nucleare în schimbul unor asigurări de securitate. Oficialii susţin că acum asigurările de securitate au fost încălcate. Modificare va permite Minskului instalarea de focoase nucleare pe propriul teritoriu, iar acest lucru îl face și mai periculos pe Aleksandr Lukaşenko , un puterni susţinător al lui Vladimir Putin. Oricum, în referendum s-a votat și sporirea puterii actualului președinte. Așadar, acesta va sta în funcţie până în 2035.

Aleksandr Lukaşenko este considerat un dictator de către occident după ce o serie de proteste au fost oprite în forță de puterea militară. La acea dată au fost lansate sute de acuzații de încălcarea drepturilor omului după ce protestatarii au fost arestați în timp ce scandau împotriva Belarusului.

Belarus a atacat Ucraina

Trupele rusești din Belarus au intrat în Ucraina la începutul războiului din țara vecină. În aceste condiţii, oficialii de la Kiev au transmis că țara este considerată ca un inamic susţinând că mai multe rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului către mai multe obiective militare din Ucraina.

În condiţiile în care Belarus a organizat alături de Rusia mai multe exerciţii militare chiar înainte de invazia Ucrainei. Altfel spus, Belarus a anunțat că nu va permite Rusiei invadarea Ucrainei de pe teritoriul său.

Ministerul Apărării din Belarus a transmis un comunicat în care menţionează că „părţile au dezbătut chestiuni legate de starea actuală a cooperării în sectorul militar, punctele critice, precum şi paşi concreţi pentru consolidarea climatului de încredere şi securitate în regiune”. La acea perioadă, ministrul ucrainean a reacționat pozitiv la declarațiile făcute de reprezentanții Belarusului spunând că este un prim semnal între o colaborare dintre Ucraina și Belarus.

„Îl percep ca pe un semnal pozitiv şi un prim pas către o cooperare fructuoasă”, a declarat ministrul ucrainean referitor la discuţia avută cu omologul său belarus, în timp ce Rusia şi Belarusul desfăşoară în prezent manevre militare comune pe teritoriul belarus nu departe de frontiera ucraineană.

Lucrurile nu s-au petrecut pe această notă, iar faptul că Belarus va avea bombe nucleare poate reprezenta începutul unei stări conflictuale cu posibile amenințări ale folosirii armamentului din dotare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`